co-my-wiemy-o-oleju

Badania wykazują, że wiedza Polaków na temat używania oleju w kuchni jest dość znikoma. Ponad połowa z nas używa do pieczenia tzw. oleju uniwersalnego, a ponad 30% stosuje olej słonecznikowy, choć jest on do tego celu najmniej odpowiedni. Jesteśmy przeświadczeni, że rodzaj oleju nie ma znaczenia przy smażeniu. Czego powinniśmy dowiedzieć się o olejach jadalnych, by uzupełnić swoją wiedzę?

Wśród innych olejów, które również nie nadają się do smażenia i pieczenia, występują: olej kukurydziany (ma dużo kwasów omega-6 oraz witaminę E) oraz olej sojowy. Ten ostatni dobrze sprawdza się w przypadku diety w profilaktyce menopauzy. Jest bogatym źródłem fitosteroli (roślinnych hormonów), działa przeciwmiażdżycowo oraz wspomaga pamięć i koncentrację dzięki zawartości lecytyny.

Wśród najlepszych

Oprócz naszego rodzimego ulepszonego oleju rzepakowego, który uchodzi obecnie za jeden z najlepszych olejów, znawcy kuchni na całym świecie sięgają najchętniej po oliwę z oliwek oraz olej z orzechów włoskich. Oba produkty są uniwersalne w tym sensie, że można je stosować zarówno do smażenia i pieczenia, jak i do potraw na zimno. Oliwa z oliwek ma kilka rodzajów, ale ta najlepsza (Extra Vergine – z pierwszego tłoczenia) jest lekkostrawna, obniża poziom złego cholesterolu, zawiera przeciwutleniacze i jednonasycone kwasy tłuszczowe. Olej z orzechów włoskich jest uważany za jeden z najsmaczniejszych olejów, który wzbogaca smak potraw. Zawiera fosfor, witaminy oraz kwas elagowy, dzięki którym usprawnia pracę mózgu i chroni organizm przed nowotworami.

Oleje roślinne nie posiadają cholesterolu – to kolejny mit na ich temat. Zawierają go jedynie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, a więc masła czy smalce. Oleje są ważną częścią piramidy żywieniowej i rezygnacja z nich może przynieść więcej szkody niż pożytku. Wystarczy wiedzieć jak prawidłowo stosować tłuszcze roślinne i cieszyć się ich dobrodziejstwem na co dzień.

M. Witczak