Przysłowia łączące rumieńce z czerwienią buraka pochodzą nie tylko od samego pokrewieństwa barwy, ale faktu historycznego. Jeszcze na początku XX w. sokiem z buraka panie malowały na twarzy rumieńce, by wyglądać zdrowo i świeżo.
Korzenie buraka zawierają cenne dla naszego organizmu składniki, warunkujące jego prawidłowe funkcjonowanie. Choć nie są to warzywa, tak bogate w witaminy, jak te z rodziny zielonych (przy czym mają sporo witaminy C i B), stanowią one cenne źródło makro- i mikroelementów jak kobalt, wapń, magnez, żelazo, potas, sód, rubid czy cez.
Ponadto buraki zawierają w swym składzie betaninę (barwnik buraków czerwonych mający działanie bakteriostatyczne), karoten oraz kwas foliowy, niezbędny w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi.
Z uwagi na swój skład, najlepiej spożywać buraki w postaci surowej, by nie utraciły w procesie gotowania cennych pierwiastków. Bez względu na wiek czy płeć, zaleca się picie szklanki soku z buraka każdego dnia.
Jest to prawdziwy eliksir na takie dolegliwości jak anemia, nadciśnienie czy angina. Badania wykazują także skuteczność tego warzywa w profilaktyce chorób nowotworowych oraz powstrzymywaniu rozwoju choroby Alzheimera czy starczej demencji. Jedynie cukrzycy nie powinni spożywać zbyt często buraków, ponieważ nawet w ćwikle zawierają one aż 9,5 proc. cukru.
W jakiej postaci najlepiej buraki spożywać?
Nazwa | Wskazanie | Wskazówki przy przygotowywaniu |
Sałatka z buraka | Wspomaga walkę z otyłością, leczy wątrobę i nerki | Sałatkę przygotowujemy z 3 ugotowanych i utartych buraków z dodatkiem posiekanej drobno cebuli, niedużego kiszonego lub konserwowego ogórka. |
Napój z buraka | wskazany dla osób osłabionych, cierpiących na anemię oraz w przypadku nadciśnienia | Około pół kilograma umytych i obranych buraków należy przepuścić przez sokowirówkę, zmieszać w proporcji pół na pół z miodem, dodać dwie łyżki wyciśniętego soku z cytryny i w tej postaci pić po pół szklanki dziennie |
Kwas buraczany | Pomaga w leczeniu anemii, zaparć, depresji oraz nadciśnienia | Należy pokroić buraki w plastry, a następnie zalać je przegotowaną letnią wodą i dodać kromkę suchego chleba. Po siedmiu dniach przecedzić i w tej postaci pić |
Sok z buraków | Oczyszcza krew, pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu, . pobudza krążenie oraz wspomaga metabolizm | Sok wyciskamy w sokowirówce, dla smaku można dodać trochę soku z jabłek – najlepiej też własnej produkcji |
Ćwikła | Ułatwia trawienie, powstrzymuje procesy gnilne w jelitach | Należy utrzeć na drobnej tarce ugotowane buraki, wymieszać z utartym chrzanem, zakwasić lekko octem lub cytryną, dodać sól i pieprz według gustu i gotowe. |
Syrop z buraka | Ma działanie wykrztuśne, jest skuteczny przy przeziębieniach | W dość dużym, surowym buraku należy wydrążyć otwór takiej wielkości, by zmieściło się w nim kilka łyżeczek cukru. Tak przyrządzonego buraka trzeba wstawić do nagrzanego piekarnika (160-180) i wyjąć, gdy cukier całkowicie się rozpuści i wytworzy się syrop |
A. Złotkowska