Choć dieta jajeczna nie należy do zdrowych rozwiązań – jest równie szkodliwa dla organizmu jak dieta Dukana, pozwala w krótkim czasie zrzucić zbędne kilogramy. A wszystko to zasługa jej niskiej wartości kalorycznej. Niestety, dieta ta jest dość monotonna, polega bowiem na spożywaniu wyłącznie jaj kurzych.
Podstawowe założenia diety jajecznej zostały opracowane przez zespół amerykańskich naukowców, którzy zauważyli, że spożywając wyłącznie kurze jaja, w ciągu kilku dni można pozbyć się aż 5 kg. To świetne rozwiązanie dla osób, które szykują się na wielkie wyjście, ale wcześniej w ogóle nie miały czasu, aby uczęszczać na siłownię. Niestety, choć utrata zbędnych kilogramów przebiega w iście ekspresowym tempie, dieta jajeczna ma sporo wad i lepiej jej nie stosować na własną rękę. Zgodnie z założeniami twórców, dieta jajeczna powinna być przestrzegana przez 2 tygodnie. To bardzo długo, zważywszy na fakt, iż jaja nie zaspokajają zapotrzebowania organizmu na wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Ponadto dieta jajeczna jest dość monotonna i bogata w białko, toteż na dłuższą metę jej stosowanie może powodować problemy z wątrobą i nerkami. W związku z tym większość specjalistów zaleca daleko posuniętą ostrożność. Ich zdaniem diety jajecznej absolutnie nie powinno się przestrzegać przez okres 2 tygodni, lecz co najwyżej przez 3-5 dni.
Dieta jajeczna – utrata 5 kg w tydzień!
Przy wyborze diety odchudzającej należy pamiętać, że szybka utrata zbędnych kilogramów nie tylko może zakończyć się efektem jo-jo, ale przede wszystkim nigdy nie jest zdrowa. Aby szybko schudnąć, musimy podchodzić do kwestii żywienia w sposób bardzo restrykcyjny, a jak wiadomo skrajności nigdy nie są dobre. Diety jajecznej, ze względu na obciążenie, jakie niesie dla organizmu, w ogóle nie powinni stosować ludzie mający chorą wątrobę i problemy z wysokim cholesterolem.
Właściwości odżywcze jaj
Jajko jest bardzo zdrowe i zarazem niskokaloryczne. Szacuje się, że jedno dostarcza zaledwie 70 kcal. Mimo to na długo zaspokaja głód i pozwala cieszyć się sytością. Jaja kurze zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E, K, magnez, potas i nienasycone kwasy tłuszczowe. Ich konsumpcja wpływa pozytywnie na wzrok. Niestety, jaja zawierają stosunkowo dużo cholesterolu, który może prowadzić do rozwoju miażdżycy. Mamy jednak dobrą wiadomość dla miłośników jajek. Dzięki stosowaniu specjalistycznych pasz dzisiejsze jaja zawierają o wiele mniej cholesterolu niż jaja, które pamiętamy z dzieciństwa.
Dieta jajeczna – co należy jeść?
Dieta jajeczna występuje w kilku wariantach. Jej najbardziej radykalna forma zakłada spożywanie gotowanych jaj kurzych trzy razy dziennie – na śniadanie, obiad i kolację. Zaletą jaj jest wysoka zawartość białka w pełni przyswajalnego przez nasz organizm. To właśnie proteinom zawdzięczamy szybkie efekty stosowania diety. Białka przyspieszają metabolizm i tym samym przyczyniają się do szybszego spalania tłuszczów. Żółtko jaj stanowi prawdziwą bombę witaminową, znajdziemy w nim witaminy A, B1, B2, B9, B12 i D.
Nieco łagodniejsza wersja diety jajecznej zakłada urozmaicenie w postaci spożywania surowych owoców i warzyw. Niestety, menu oparte wyłącznie na białku i tłuszczach nie jest zbyt zdrowe. Stanowi spore obciążenie dla nerek i wątroby, toteż należy spożywać także węglowodany. Owoce i warzywa zaliczane są do produktów niskokalorycznych, ponadto zawarty w nich błonnik poprawia perystaltykę jelit i zapewnia nam uczucie sytości.
Dieta jajeczna a nawodnienie organizmu
Aby dieta jajeczna przyniosła pożądane rezultaty, nie powinniśmy zapominać o prawidłowym nawodnieniu organizmu. Należy wypijać co najmniej 3 litry wody dziennie, dopuszczalne jest też spożycie zielonej herbaty. Napoje te mają za zadanie oczyścić organizm z toksyn i produktów przemiany materii – jajka charakteryzują się wysoką zawartością białka zbudowanego z aminokwasów. Z kolei metabolizm aminokwasów wiąże się z uwalnianiem związków amonowych, które są wysoce toksyczne. W organizmie człowieka przed wydaleniem wraz z moczem są przekształcane do mocznika.
Choć dieta jajeczna przynosi niemal natychmiastowe rezultaty, jej stosowanie budzi ogromne kontrowersje wśród dietetyków. Przede wszystkim jest to dieta niskokaloryczna, toteż może prowadzić do omdleń, niedoborów składników odżywczych. Ponadto szybka utrata zbędnych kilogramów nie jest dobra, ponieważ po powrocie do starych nawyków żywieniowych grozi efektem jo-jo. Wśród przeciwwskazań do stosowania diety jajecznej wymienia się m.in. miażdżycę – wysoka zawartość cholesterolu w żółtku sprzyja powstawaniu płytek miażdżycowych.
Irmina Cieślik