Dieta koktajlowa jest jedną z wielu diet, które pomagają schudnąć i oczyścić organizm ze zbędnych toksyn. Podstawą tej diety jest spożywanie warzywnych koktajli, które dostarczają organizmowi wszelkich potrzebnych witamin i mikroelementów.
Dieta koktajlowa nie jest katorgą, bowiem jest nie tylko zdrowa, ale i sycąca. Jednak przed jej rozpoczęciem zaleca się skonsultowanie ze swoim lekarzem rodzinnym bądź dietetykiem – podobnie, jak w przypadku każdej innej diety.
Zalety diety koktajlowej
Dieta koktajlowa jest dość specyficzna dietą, bowiem jej pozytywne skutki odczuwane są dopiero po jakimś czasie, a nie w trakcie jej stosowania, choć oczywiście już wtedy widać pierwsze efekty. Dieta ta nie powinna być stosowana dłużej niż 2 tygodnie.
Te 14 dni wystarczą na odtrucie organizmu i usunięcie z niego toksyn. Spożywane w tym czasie koktajle i owoce są bogate w antyutleniacze, które niszczą wolne rodniki i wspomagają odtruwanie. Jest szczególnie polecana paniom podczas menopauzy, gdyż daje bardzo pozytywny, witaminowy zastrzyk energii.
Oczyszczające działanie koktajli
W trakcie diety należy spożywać 3 rodzaje koktajli: buraczany, marchwiany i pomidorowy, które będą podstawą naszej diety warzywnej. Są one bardzo wartościowe dzięki głównym składnikom. Koktajl buraczany jest wręcz skarbnicą witamin, zwiera także kwas foliowy, fosfor, wapń, żelazo, dzięki czemu ma silne działanie oczyszczające oraz zapobiegające anemii.
Sabina Sosnowska