Dlaczego każdy kęs ma znaczenie? Rozmowa z ekspertem zdrowia – dr Grażyną Pająk

Dieta dr Grace

Wiosną wiele osób, a zwłaszcza kobiet decyduje się na dietę. W związku z tym postanowiłyśmy porozmawiać z dr Grażyną Pająk – ekspertem zdrowia i autorką książki Każdy kęs ma znaczenie. Dieta doktor Grace.

– Żyjemy w czasach glutenu, alergii oraz innych problemów. Co Pani zdaniem jest obecnie największym wrogiem zdrowia?

dr Grażyna Pająk: Chaos informacyjny, tempo życia, degradacja środowiska, lekceważenie praw przyrody.
Już w starożytności Hipokrates nauczał że: „(…) zdrowie jest wyrazem równowagi pomiędzy składnikami natury człowieka, jego środowiskiem i trybem życia”. Im bardziej zaburzamy środowisko zewnętrzne tym bardziej odczuwa to nasz organizm, który musi się do zmian dostosować. A przecież przez ostatni wiek zmieniliśmy diametralnie wszystko: żywność, środowisko życia i nasze nawyki. Często nie zdajemy sobie nawet sprawy z tego jak z pozoru te błahe zmiany wpływają na nasze funkcjonowanie.
Z badań statystycznych przeprowadzonych w państwach uprzemysłowionych wynika, że 75% dorosłych cierpi na co najmniej jedną chorobę przewlekłą i ponad 30% dzieci choruje na alergię, choroby górnych dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, ma nerwicę lub wady postawy. Leczymy się z reguły farmakologicznie, nie zmieniając nawyków. Warto pamiętać, że nowoczesne leki często pomagają nam chwilowo, jednak dzięki tabletkom rzadko jesteśmy zdrowsi. Najczęściej stosowane środki chemiczne działają mało selektywnie, stanowiąc jednocześnie potężne obciążenie dla organizmu.
Co więc nam pozostaje? Nie dopuszczać do powstawania chorób i świadomie usuwać przyczyny już istniejących. Zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zdrowie jest stanem pełnej sprawności fizycznej, psychicznej i społecznej, a nie jedynie brakiem choroby lub kalectwa.
Zdrowie i dobre samopoczucie zależy w dużej mierze od nas samych, dlatego wiedza, jak zdrowo żyć, nie doprowadzając do poważnych problemów z organizmem, w obecnym świecie jest niezbędna dla każdego. Sutki większości zmian związanych z gwałtownym rozwojem cywilizacji możemy łagodzić dzięki połączeniu starej wiedzy z osiągnięciami najnowszej nauki i techniki. Świadoma profilaktyka w XXI wieku jest już koniecznością. Niezbędne są wszystkie metody, które w fizjologiczny sposób mogą przywracać równowagę organizmu. Dlatego też w swojej książce „Każdy kęs ma znaczenie”, wykorzystując swoją wiedzę i 25 letnie doświadczenie, ukazuje zagrożenia i podpowiadam jak je rozwiązać, aby w pełni cieszyć się zdrowiem.

– W swojej książce wspomina Pani o Hashimoto, czy to rzeczywiście narastający problem, także związany z naszą dietą?

dr Grażyna Pająk: Tak jest to swoista epidemia, a nasila ją dodatkowo wiele składników w tym – schemizowana żywność, cukier, kwasy tłuszczowe trans, nabiał tak często lansowana kasza jaglana czy gluten zwłaszcza pszeniczny. W przypadku zapalenia tarczycy typu Hashimoto – osoby chore odczuwają na przemian lub równocześnie objawy nadczynności i niedoczynności tarczycy. U osób chorych na Hashimoto, układ odpornościowy nie rozpoznaje prawidłowo komórek tarczycy, traktując je jak obce lub szkodliwe substancje, które należy zniszczyć. Wytwarzając przeciwko nim przeciwciała powoduje stany zapalne i uszkodzenia komórek produkujących hormony tarczycy. Niestety każda choroba autoimmunologiczna jest związana z pracą naszych jelit, a przez to z naszą dietą.
Tu faktycznie każdy kęs ma znaczenie. Dotąd dopóki nie wyeliminujemy problemów z przewodem pokarmowym objawy autoagresji się nawarstwiają. Ponad pół książki poświęciłam tym zagadnieniom. Dieta DGD (DrGraceDiet) pomaga doprowadzić organizm do stanu równowagi, a przez to opanować autoagresję. Osoby, które przeprowadziły dokładnie cały protokół Diety DGD i stosują 20 zasad zdrowego żywienia, z reguły są w stanie opanować autoagresję i poprawić swoje wyniki.

– Jakich produktów powinniśmy unikać bez względu na alergie i inne schorzenia? Czy istnieje pewnego rodzaju „zakazana lista” takich niezdrowych, niebezpiecznych produktów?

dr Grażyna Pająk: Tak po latach doświadczeń, stworzyłam na potrzeby moich pacjentów listę większości produktów, które powinniśmy odstawić, lub przynajmniej świadomie unikać aby nie zaburzały nam pracy jelit i nie niszczyły naszej odporności. W książce oprócz listy są również pomocne wskazówki co robić dalej. Jak sobie radzić przy różnych problemach ze zdrowiem.

– Mamy wiosnę, robi się coraz cieplej. To czas, kiedy wiele osób przechodzi na dietę, albo przynajmniej ma taki zamiar 🙂 Czy DDG jest odpowiednia dla każdego? Czy wiosna to dobry czas, by zmienić swoje nawyki żywieniowe?

dr Grażyna Pająk: Tak jak najbardziej to czas w którym organizm najłatwiej się oczyszcza i regeneruje.
Dieta DGD (DrGraceDiet) sprawdzana przez 20 lat w gabinecie oraz podczas 105 tygodniowych stacjonarnych warsztatów pod hasłem „Tydzień ze zdrowiem, okazała się całkowicie bezpieczna i bardzo skuteczna.
Dieta ta odkwasza, oczyszcza, regeneruje, harmonizuje i przywraca prawidłową pracę całego organizmu. Bazuje na produktach ekologicznych, nieprzetworzonych, niemodyfikowanych, naturalnych. Jest bezglutenowa, lekkostrawna, nie powoduje uczuleń, szybko odnawia śluzówkę przewodu pokarmowego, poprawia pracę śledziony, trzustki, nerek i wątroby.
Po wyłączeniu z menu nawet śladowych ilości glutenu oraz produktów krzyżujących się z glutenem z reguły po kilku miesiącach wszystkie parametry krwi wracają do normy. Podnosi się poziom ferrytyny, znikają problemy z jelitami, poprawia się praca układu nerwowego, na korzyść zmienia się wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Wyraźnie rośnie nasza energia.
W trakcie diety przy wyeliminowaniu podstawowych zagrożeń środowiska, starannie dobranej gimnastyce, spacerach, detoksykacji, nawet w najcięższych problemach ze zdrowiem skutecznie i sprawnie zmniejszamy ujemne objawy obciążonego systemu odpornościowego.
Łącząc metody relaksu, naukę redukcji stresu ze specyficznym żywieniem i suplementacją niezbędnych składników odżywczych, poprawiamy przepływ informacji i zwiększamy potencjał na błonach komórkowych. To zwiększa energię każdej komórki, która ponownie łatwiej przyswaja składniki odżywcze, bez problemu usuwa toksyny, wytwarza jeszcze większą energię, powodując sprawniejszą pracę wszystkich organów.
Dobrze ustawiony program nigdy nie jest dietą głodową. Dieta DGD, mimo redukcji kalorii, umożliwia zaopatrzenie całego organizmu we wszystkie niezbędne składniki odżywcze, potrzebne do prawidłowego rozwoju i właściwej pracy komórek, które nareszcie zaczynają funkcjonować prawidłowo. Odblokowując mechanizm wchłaniania, sprawiamy, że cały organizm pracuje efektywniej, czujemy się i wyglądamy lepiej, skutecznie likwidujemy przyczyny powstawania wielu chorób cywilizacyjnych, a kontrola wagi staje się łatwiejsza.
Doprowadzając w organizmie do stanu równowagi, bezboleśnie zmieniamy nasze nawyki i model odżywiania.

– Pisze Pani o odkwaszaniu organizmu. Czy każdy powinien odkwasić swój organizm?

dr Grażyna Pająk: Przez wieki, obcując w harmonii z naturalnym środowiskiem (ziemią, wodą, słońcem, powietrzem), pełnowartościowym organicznym jedzeniem, bez nadmiernego stresu i pośpiechu, nasz organizm na bieżąco regulował poziom kwasowości. Podtrzymując delikatną równowagę zasadową, bez wysiłku utrzymywał stan homeostazy i zdrowie.
Obecnie w krajach wysoko rozwiniętych organizm człowieka jest zakwaszany przez wiele czynników. Są to między innymi: • palenie tytoniu • przetworzona żywność z dużą ilością dodatków chemicznych • nadmiar cukru w diecie • produkty z oczyszczonych mąk zbożowych • duża ilość mięsa i wysokowydajnych wędlin • kwasy tłuszczowe trans • nadmiar kawy i czarnej herbaty • sztuczne napoje gazowane • sztuczne soki • pasteryzowane alkohole, używki, leki • wieczny pośpiech • brak snu • intensywny wysiłek fizyczny • ekstremalny sport, negatywne emocje (stres, złość, strach) • chroniczny niedobór właściwej wody • wszechobecny smog elektromagnetyczny.
Tak naprawdę większość z nas bombardowana jest przez czynniki zakwaszające, a nadmiar kwasów w ciele ma wpływ na cały organizm. Początkowym uciążliwym symptomem zakwaszenia jest brak energii i ciągłe uczucie zmęczenia, a z czasem – skrajnego wycieńczenia.
W takim stanie nawet błahe sprawy stają się wyzwaniem. Niezdrowy wygląd: cienie pod oczami, trądzik, słabe paznokcie, obficie wypadające włosy, cellulit, utrata jędrności skóry, depresja, obawa przed zgagą, wzdęciami, bólem brzucha, biegunkami czy zaparciami jest sygnałem, że nadszedł czas na oczyszczanie.

– Co warto jeść wiosną, by nie tracić energii, zdrowia i dobrego samopoczucia, na co zwykle narzekamy po zimie?

dr Grażyna Pająk: Wszystkie naturalne i zdrowe pokarmy. Właściwa dieta powinna dostarczać niezbędne składniki odżywcze, w postaci jak najbardziej naturalnej. Dodatkowo powinniśmy dobierać proporcje składników zgodnie z naszym typem metabolizmu, który orientacyjnie można określić za pomocą testu. Jedzmy średnio 5 posiłków dziennie. Ograniczając gluten pszenny, cukier i kwasy tłuszczowe trans, soję, kukurydzę, oraz wszystkie maksymalnie przetworzone produkty, możemy stworzyć styl żywienia, który będzie bezpieczny dla organizmu. W diecie powinny się znaleźć kasze i ich pochodne (mąki,płatki), warzywa okopowe, dynie, cebule, kiszonki, skiełkowany słonecznik, kiełki rzodkiewki, rośliny strączkowe, jabłka i banany przetwarzane termicznie, przetwory domowe, kompoty, ekologiczne ryby i mięso, domowe rosoły, jajka od kur żyjących na wolności, organiczny sfermentowany nabiał, prawdziwe masło bez dodatków roślinnych, masło sklarowane, oliwa z oliwek, olej lniany i olej ryżowy. Jedzmy dużo migdałów, orzechów włoskich, siemienia lnianego, czarnuszki, ziół. Warto pamiętać o dostarczeniu odpowiedniej ilości wody – czystej i ożywionej.

– Czy ma Pani swój ulubiony wiosenny produkt lub przepis?

dr Grażyna Pająk: Bardzo lubię kiełki rzodkiewki, słonecznika, zieloną cebulkę, sałatki z mniszka i młodych zielonych pokrzyw. Kocham kompot wiśniowy z imbirem, duszone z masłem klarowanym jabłka i banany i wiosnę pełną słońca. Unikam nowalijek i czekam na młode rośliny bez azotanów.

– Co Pani czytelnicy mogą zrobić, by jeszcze lepiej zadbać o swoje zdrowie i żywienie?

dr Grażyna Pająk: Przeczytać Kęs : ) i wykorzystać podaną wiedzę. Organizmu na dłuższą metę nie można oszukać. Lekceważony, wcześniej czy później upomni się o swoje. Musimy pamiętać, że nie warto robić w domu rewolucji, ale powolna ewolucja przebiega zawsze łagodnie, bez buntu, daje doskonałe efekty i zadowolenie wszystkich osób w niej uczestniczących.
Gdy mamy sytuacje kryzysową z organizmem, wówczas świadomie stosujemy całą Dietę DGD i likwidując zaburzenia. Pamiętajmy o tym, że program DGD to nie tylko jedzenie, to również pozytywny sposób myślenia, radość, ruch, harmonia ciała umysł i ducha.

Dr Grażyna Pająk – biolog, dietetyk, endoekolog, naturoterapeuta, wieloletni pracownik naukowy, wykładowca akademicki, ekspert z zakresy odżywiania, terapii antynowotworowych, oczyszczających, i przywracających równowagę w organizmie. Diet Coach, członek Slow Food International. Autorka wielu publikacji naukowych i artykułów prasowych, znana jako ekspert z audycji w TVP 1, TVP 2, TVP INFO, TVP KATOWICE, TVN, TTV, Polskie Radio Trójka, Wietrzne Radio Chicago.

drgrazynapajak.pl, idrgrace.com, ionkohelp.com, aquacell.pl

Z dr Grażyną Pająk – autorką książki Każdy kęs ma znaczenie. Dieta doktor Grace, Wydawnictwa Pascal rozmawiała Katarzyna Antos

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ