indeks-glikemiczny-waznym-aspektem-diety

Cukrzyca wbrew obiegowej opinii wcale nie jest choroba, która znacząco ogranicza. Wiele zależy jednak od naszego podejścia. Z cukrzycą da się normalnie żyć.

Współczesna medycyna oraz postęp techniki gwarantują chorym wiele możliwości oraz ułatwień. Te ostanie okazują się niezwykle przydatne w szczególności w przypadku komponowania właściwie zbilansowanej diety.

Jedz pełnowartościowe produkty

O wartości odżywczej każdego produktu spożywczego decyduje stopień zawartości poszczególnych składników odżywczych: witamin, soli mineralnych, węglowodanów, tłuszczów, białek czy chociażby antyoksydantów, które chronią nasz organizm przed różnymi chorobami. Jednak niektóre przyjmowane przez nas pokarmy zawierają sporą ilość cukru, której powinniśmy unikać. Nie wystarczy ładne opakowanie – trzeba bardzo dokładnie przeanalizować skład produktu, który mamy zamiar włożyć do sklepowego koszyka.

Czym jest IG?

IG, czyli skrót od słów: indeks glikemiczny, to wskaźnik informujący nas o zawartości cukru w przyjmowanym pożywieniu. IG określa się na podstawie wzrostu stężenia glukozy we krwi po zjedzeniu konkretnego produktu. Informacje takie szczególnie przydatne są dla osób chorych na cukrzycę, ponieważ dzięki temu mogą one komponować posiłki w taki sposób, aby unormować poziom glukozy we krwi. Białka i tłuszcze nie powodują nagłych i wysokich skoków poziomu cukru w organizmie, dlatego indeks glikemiczny dotyczy tylko produktów węglowodanowych.

Natalia Herzog