Pierniczki to dla wielu obowiązkowy element nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. To ostatni dzwonek, aby samodzielnie przygotować pyszne pierniczki.
Piernikowa tradycja
Piernik oraz mniejsze lub większe pierniczki to symbol dobrobytu i wysokiego statusu społecznego. To także tradycyjne ciasto, które przygotowuje się na Święta Bożego Narodzenia. Popularne pierniczki najlepiej smakują, kiedy upieczemy je sami. Czynność tę należy wykonać od 4 do 2 tygodni przed Świętami. Przez ten czas, ciastka zmiękną i nabiorą lepszego smaku. Do Bożego Narodzenia pozostały nam 3 tygodnie, więc to idealna okazja aby przygotować domowe pierniczki.
Jak przygotować pierniczki?
Przygotowanie aromatycznych pierniczków nie jest trudne. Wystarczą odpowiednie składniki, foremki i odrobina wyobraźni przy dekorowaniu. Domowe wypieki zachwycą nie tylko dzieci ale również dorosłych. Pierniki mogą posłużyć także jako jadalna dekoracja na choinkę.
Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżka masła
1 jajko
3/4 szklanki letniego mleka
2 łyżki miodu
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 opakowania przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. W rondelku rozpuszczamy miód i dodajemy do mąki. Mieszamy składniki siekając je nożem, dodając cukier, sodę i przyprawy. Gdy ciasto trochę ostygnie dodajemy jajko i masło. Zagniatamy ciasto, dodając po łyżce mleka. Ciasto nie może być zbyt rzadkie, ma przypominać w strukturze kruche ciasto. Po wyrobieniu wałkujemy je na grubość 1 cm. Foremkami o dowolnych kształtach wycinamy ciastka i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ciasteczka układamy w odstępach, ponieważ urosną podczas pieczenia. Pierniki możemy posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Upieczone pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zmiękły. Najlepiej dekorować je tuż przed Świętami.
Jak udekorować domowe wypieki?
Do dekoracji pierniczków możemy użyć zwykłego lukru, który zrobimy z cukru pudru, ciepłej wody i soku z cytryny. Do lukru możemy dodać barwnik, jeśli chcemy uzyskać kolorową polewę. Po polaniu pierników lukrem możemy dodatkowo ozdobić je cukrową posypką, jadalnymi perełkami czy ozdobami w kształcie śnieżynek oraz choinek. Pierniczki będą równie dobrze smakować oblane czekoladą i posypane posiekanymi migdałami czy orzechami włoskimi. Wszystko zależy od naszej inwencji twórczej.
Katarzyna Antos