Kiełki to bomba witamin, mikro i makroelementów. Troszczą się o nasze zdrowie, urodę i dbają o figurę. Wzmacniają odporność, ułatwiają trawienie, dodają sił, by uporać się ze stresem i nerwami. Na Wschodzie nazywane są „pokarmem życia”.
Wszyscy czekamy na wiosnę i pyszne nowalijki. Ale za nim „przestawimy” się na pełne świeżych warzyw i owoców w pełni wiosenne menu, warto sięgnąć po kiełki. Żadne owoce i warzywa dostępne zimą nie mają w sobie tyle wartości odżywczych, co właśnie te małe, witaminowe bomby, które możemy wyhodować sami.
Małe, znaczy wielkie
Świeże kiełki zawierają duże ilości pierwiastków: wapnia, żelaza, siarki, magnezu, potasu oraz biotynę, cynk, selen, mikroelementy (lit, chrom). Są także źródłem wartościowego białka i kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin: A, B, C, E, H. Trzy łyżki kiełków dziennie zapewniają organizmowi wszystkie potrzebne dla zdrowia składniki.
Podobnie jak warzywa, kiełki różnią się między sobą smakiem. Są kiełki ostre, wyraziste, jak te cebuli lub pora, ale i pikantne, jak kiełki brokułów. Ich smak przypomina albo dojrzałą roślinę, jak np. rzodkiewka czy kapusta, albo go nie sposób opisać – bo dorosłej formy kiełków raczej nie zjadamy (np. koniczyna). Każdy znajdzie tu coś dla siebie, np.:
- Kiełki soczewicy obniżają poziom złego cholesterolu i maja działanie krwiotwórcze. Powinny po nie sięgać kobiety w ciąży, mają mnóstwo kwasu foliowego.
- Kiełki pszenicy i soi to bogate źródło żelaza, miedzi i witaminy B6. Łagodzą stres i zmęczenie, a zawarte w kiełkach przeciwutleniacze opóźniają proces starzenia się organizmu, poprawiają wygląd skóry i włosów.
- Kiełki rzodkiewki obfitują w siarkę, która korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci.
- Kiełki słonecznika zalecane są szczególnie dla wegetarian, gdyż zawierają rzadko występującą w roślinach witaminę D. Dostarczają nam też fosforu i wapnia, minerałów potrzebnych naszym kościom i zębom.
- Kiełki brokułowe wykorzystuje się w profilaktyce nowotworowej.
- Kiełki koniczyny czerwonej są doskonałym źródłem izoflawonów, które mogą być pomocne w zapobieganiu chorobom takim jak osteoporoza, rak, miażdżyca oraz w zwalczaniu symptomów menopauzy.
- Kiełki rzeżuchy polecane są w diecie dla cukrzyków, bo obniżają poziom cukru we krwi. Zawierają sporo witaminy C, witamin z grupy B, beta karotenu, są również źródłem składników mineralnych – siarki, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, chromu oraz jodu.
Hodować samemu czy kupować?
Kiełki możesz wyhodować sama – masz wtedy gwarancje ich świeżości i czystości. Nasiona kupujemy w sklepie ogrodniczym albo w supermarkecie. Jeśli nie masz specjalnego naczynia (kiełkownicy), możesz to zrobić w słoiku, na którym należy rozpiąć i przymocować gazę; możesz je także hodować na sitku. Jeżeli wolisz, to możesz je kupić – dzisiaj są dostępne w każdym sklepie spożywczym.
Kiełki to najtańsze i najprostsze do zdobycia źródło witamin i minerałów, które może być dodatkiem do naszego menu w ciągu całego roku. To pyszne dopełnienie smaku sałatek i kanapek oraz cenny i smakowity składnik do gotowych dań.
Zuzanna Górka