Alergia to choroba cywilizacyjna. Z przeprowadzanych na świecie badań wynika, że ponad 600 mln ludzi na świecie cierpi na alergię pokarmową. Alergia ta wywołana jest między innymi konserwantami i środkami chemicznymi dodawanymi do produktów spożywczych. Rok rocznie coraz więcej osób zapada na alergie pokarmowe.
Alergia pokarmowa jest to nieprawidłowa odpowiedź immunologiczna organizmu na przyjmowane pokarmy lub związki dodawane do żywności.
To właśnie konserwanty stają się główną przyczyną alergii pokarmowych, które zajmują piąte miejsce pod względem częstości występowania, zaraz po chorobach nowotworowych, serca, układu oddechowego i AIDS. Nie wszyscy wiedzą, że ograniczenie spożywania produktów, które są nafaszerowane konserwantami może przeciwdziałać alergii bądź ją złagodzić.
Alergeny można podzielić na:
- naturalne, obecne w białkach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na
- sztuczne, obecne w dodatkach do żywności, takich jak barwniki, konserwanty i środki zagęszczające.
Alergia pokarmowa objawia się nudnościami, wymiotami, bólem brzucha, zaparciami i biegunkami.
Aby pomóc sobie unikajmy konserwantów, a wtedy uchronimy się przed niepożądanymi reakcjami alergicznymi. Należy wystrzegać się wszelkiego rodzaju mrożonek i konserw jarzynowych, unikać wypieków z użyciem skórki z owoców cytrusowych. Unikajmy żywności wysoko przetworzonej, rynek jest na tyle bogaty w różne produkty, że bez problemu znajdziemy żywność wolną albo o niskiej zawartości konserwantów. Poniżej tabela przedstawiająca związki chemiczne znajdujące się w produktach spożywczych, które mogą wywołać alergie pokarmowe.
Numer | Nazwa | Występowanie |
E-102 | tartrazyna | warzywa konserwowe, napoje i zupy w proszku, galaretki, dżemy, likiery owocowych, kasze, musztarda |
E-123 | barwnik | likiery, wina, ikra rybia |
E-124 | barnik | cukierki owocowe, budynie |
E-210 | benzoesan | napoje gazowane, majonezy, marynaty, konserwy warzywne i owocowe, sałatki |
E-211 | benzoesan sodu | napoje gazowane, majonezy, ketchupy, ser, marynaty |
E-212 | benzoesan potasu | napoje bezalkoholowe aromatyzowane, musztarda, przetwory z krewetek, margaryna |
E-214 | ester kwasu p-hydroksybenzoesowego | suszone przetwory mięsne, wyroby cukiernicze z wyjątkiem czekoladowych, żywność dietetyczna |
E-230 | bifenyl | owoce cytrusowe |
E-951 | słodzik – aspartam | produkty light, kakao rozpuszczalne, kawa rozpuszczalna, multiwitaminy, słodziki, guma do żucia, drinki, leki |
O konserwantach czytaj w artykułach:
Konserwanty, cz. I
Konserwanty, cz. II
Kanka