Świąteczne wypieki dekorujemy, by prezentowały się jeszcze bardziej apetycznie. Na ciastach i pierniczkach króluje lukier i polewa czekoladowa. Zanim sięgniemy po gotowe produkty do dekoracji, poznajmy przepisy, z pomocą których ozdobimy ciasta na Boże Narodzenie.
Oh, jak słodko, czyli lukier i polewa czekoladowa
Lukier to bardzo prosta a zarazem efektowna polewa, którą ozdabiamy ciasta i ciasteczka. Na święta Bożego Narodzenia zwykle pieczemy pierniczki czy kruche ciasteczka, które najczęściej polewamy lukrem i kolorową posypką czy bakaliami. Wtedy nie tylko wyglądają pięknie, ale równie słodko smakują. Biały lukier jest niezbędny, by wykonać domek z piernika, ponieważ pełni w nim także funkcję spoiwa. Oprócz niego, świąteczne wypieki ozdabiamy także czekoladą. Uwielbiają ją nie tylko najmłodsi. Polewa czekoladowa na pierniku staropolskim, serniku czy pierniczkach prezentuje się elegancko. Ze złotymi czy białymi ozdobami tworzy zgrany zestaw. Przygotowanie lukru czy polewy czekoladowej nie zajmuje dużo czasu. Taki dodatek smakuje o wiele lepiej, niż gotowy produkt z proszku. Sprawdzone przepisy pomogą w ozdobieniu wszelkich wypieków, do czego możemy zaangażować także dzieci.
Lukier
Składniki:
- 200 g cukru pudru
- 6 łyżek wody lub soku z cytryny
Przygotowanie:
Cukier puder dokładnie rozrabiamy z wodą lub sokiem z cytryny. W trakcie mieszania, w razie potrzeby możemy dodać wody lub cukru. Lukier będzie półprzezroczysty. Możemy ozdobić nim świąteczne pierniczki czy polukrować makowiec.
Biały lukier
Składniki:
- 200 g cukru pudru
- 1 białko
- odrobina soku z cytryny
Przygotowanie:
Białko rozrabiamy z cukrem i sokiem z cytryny tak, by usunąć wszelkie grudki. Lukier powinien mieć gładką i gęstą konsystencję. Idealnie nadaje się do sklejenia i zdobienia domków z piernika. Szybko zastyga, można pracować z nim w rękawie cukierniczym. Jeśli chcemy uzyskać kolorowy lukier, wystarczy dodać do masy odrobinę barwnika spożywczego.
Polewa czekoladowa z kakao
Składniki:
- 4 łyżki stołowe kakao
- 120 g masła lub margaryny
- 3 łyżki mleka
- 90 g cukru pudru
Przygotowanie:
W rondelku podgrzewamy mleko i cukier puder, mieszając aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści i dodajemy kakao. Polewę mieszamy, by wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Pilnujemy, by nie doprowadzić jej do wrzenia. Tego typu polewa czekoladowa nadaje się do zdobienia ciastek, sernika, makowca czy innych ciast, nie tylko tych świątecznych.
Polewa czekoladowa
Składniki:
- 100 g czekolady deserowej lub mlecznej
- 50 g masła lub 50 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Tabliczkę czekolady łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło lub śmietankę i dokładnie mieszamy. Polewa nie zastyga do końca i jest łatwa do rozprowadzenia na powierzchni ciasta. Polecamy ją do sernika czy piernika.
Katarzyna Antos