O skuteczności antybiotyków każdy przekonał się z pewnością nieraz. Gdy łagodniejsze leki zawodzą, antybiotyki w kilka dni potrafią rozprawić się z chorobą. Nie ma jednak zysku be strat, w tym przypadku ten drugi czynnik stanowi osłabienie systemu obronnego organizmu i wystawienie go na ponowne infekcje.
Nie wynaleziono dotychczas skuteczniejszego leku zwalczającego zakażenia bakteryjne niż antybiotyk. Jego działanie niszczy florę bakteryjną organizmu, eliminując tym samym chorobotwórcze bakterie. Niestety, przy okazji zaburzając równowagę kwasowo-zasadowa w organizmie, uszkadzając tym samym “przyjazną” florę. W efekcie tego nasz wewnętrzny mechanizm obronny zostaje uśpiony i potrzeba wielu tygodni, by przywrócić ponownie równowagę mikrobiologiczną ciału.
Chcąc wspomóc nasz wyczerpany walką z bakteriami organizm, sami powinniśmy zadbać o dostarczenie mu tych „pozytywnych” kultur. Lekarze zgodnie polecają już w trakcie kuracji antybiotykowej przyjmowanie równoczesne probiotyków.
Probiotyki to naturalne substancje lub wyciągi roślinne. Te „dobre” dla nas bakterie unieszkodliwiają toksyny, ułatwiają trawienie i wchłanianie pokarmów. Ponadto uszczelniają błonę śluzową jelit, ograniczając w ten sposób wchłanianie szkodliwych substancji oraz hamując rozwój chorobotwórczych mikroorganizmów i zapobiegając tym samym grzybicy przewodu pokarmowego, która może pojawić się po kuracji antybiotykowej.
Gdzie można znaleźć probiotyk?
Można przyjmować je w postaci suplementu diety dostępnego w aptece lub zwyczajnie sięgnąć po jogurty, które zawierają tzw. żywe kultury bakteryjne.
Ostatnimi czasy na rynku pojawia się coraz więcej jogurtów specjalnie wzbogacanych kulturami bakteryjnymi. Musimy tutaj jednak uważać, bo przedrostki typu bio, aktiv, nie zawsze oznaczają, że produkt zawiera probiotyki. Trzeba więc dla pewności zerknąć jeszcze na skład. Jogurt probiotyczny powinien posiadać informację jakie zawiera bakterie – musi być podana ich nazwa, rodzaj, gatunek, szczep i liczba (w 1 gramie jogurtu powinno się znaleźć przynajmniej milion bakterii).
Probiotykami powinniśmy posiłkować się codziennie przez cały czas trwania kuracji antybiotykowej oraz jeszcze tydzień po jej zakończeniu. Dzięki temu nasza flora bakteryjna zostanie szybko odbudowana.
A. Złotkowska