Dobrze zbilansowana dieta to taka, w której niczego nie brakuje, a naszemu organizmowi dostarczamy wszystkich niezbędnych substancji. W każdej grupie produktów znajdziesz takie, które są bardziej zalecane i takie, które raczej należy unikać. Bądź świadoma tego, co jesz i jak to się przekłada na Twoje zdrowie, samopoczucie i wygląd.
PRODUKTY ZBOŻOWE
Produkty zalecane:
Pieczywo:
- Chrupkie, lekkie
- Wafle ryżowe
- Pumpernikiel
Produkty śniadaniowe:
- płatki zbożowe owsiane, płatki pszenne, żytnie, otręby pszenne, owsiane
Inne:
- makaron pełnoziarnisty
- ryz brązowy
- kasze: gryczana, jęczmienna, jaglana
W mniejszych ilościach:
Pieczywo:
- pełnoziarniste, razowe, sojowe, słonecznikowe, grahamki
- bułki z ziarnem
Produkty śniadaniowe:
- musli z owocami suszonymi, rodzynkami i orzechami
Inne:
- makarony
- ryż biały
Staraj się unikać:
Pieczywo:
- pszenny chleb i bułki
- pieczywo cukiernicze: słodkie bułki i rogale, drożdżówki jagodzianki, rogale z ciasta francuskiego
Produkty śniadaniowe:
- słodkie płatki śniadaniowe (czekoladowe kulki, miodowe kółeczka, cynamonowe kwadraciki)
WARZYWA
Produkty zalecane: większość świeżych warzyw:
- liściaste: sałaty, cykoria, szpinak, boćwina
- korzeniowe: marchew, pietruszka, seler, burak
- fasolka szparagowa
- kapustne: brokuły, brukselka, kalafior, kalarepa, kapusty: biała, pekińska, czerwona, włoska
- psiankowate: pomidory, papryka, młode ziemniaki
- dyniowate: ogórki, cukinia, dynia
- cebulowe: szczypiorek, cebula, czosnek, por
- natka pietruszki, koperek
- rzepowate: rzodkiewka, rzepa
- kiełki: soczewicy, soi, rzodkiewki
- warzywa kwaszone: ogórki, kapusta
W mniejszych ilościach:
- kukurydza, groszek zielony,ziemniaki
- strączkowe: fasola, groch, soja, soczewica, bób
Staraj się unikać:
- warzywa przetworzone: warzywa konserwowane octem
- zupy warzywne zaprawiane śmietana 30%
- sałatki warzywne z majonezem
OWOCE
Produkty zalecane: większość świeżych owoców, bogatych w witaminę C i B-karoten:
- jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie
- arbuz, melon
- pomarańcze, grejpfruty, cytryny
- mandarynki, kiwi, agrest
- truskawki, maliny, poziomki
- porzeczki białe, czerwone, czarne
- brzoskwinie, morele
W mniejszych ilościach:
- banany, winogrona, czereśnie
- owoce suszone: figi, daktyle, morele, banany
- orzechy: laskowe, włoskie, pistacjowe
- nasiona i pestki: słonecznika, dyni
Staraj się unikać:
- owoce przetworzone: kandyzowane, konserwowane octem, w puszkach
- orzechy solne, z miodem, posypkami
PRODUKTY MLECZNE
Produkty zalecane:
Na zakupach – wybieraj zdrowe produkty cz.II
- Mleko i napoje mleczne: mleko 2%, 1,5%, 0,5%, zsiadłe mleko, kefir, maślanka, jogurty odtłuszczone
- Sery: twarogi chude i półtłuste, serek ziarnisty, feta, mozzarella, camembert
W mniejszych ilościach:
- mleko 3,5%, 3,2%
- śmietany 18%, 12%, 10%
- jogurty owocowe
Staraj się unikać:
- mleko i napoje mleczne: skondensowane, śmietana kremowa 30%, kremowe napoje mleczne
- serki: homogenizowane, kremowe, desery mleczne
- sery: topione
W drugiej części artykułu przedstawimy zalecane produkty wśród mięs, tłuszczy i napoi.
Powiązane artykuły:
Na zakupach – wybieraj zdrowe produkty cz.II
Zuzanna Górka