Dieta stanowi integralną część leczenia przy różnego rodzaju chorobach i schorzeniach. Nieswoiste zapalenie jelit dotyczy układu trawiennego, więc dieta jest niezwykle ważna. Poznajmy zatem zasady odżywiania, które powinni wdrożyć w życie chorzy na tę przypadłość.
Nieswoiste zapalenie jelit- dieta
Zdrowy styl życia, w tym oczywiście dieta, pozwala na zapobieganie nawrotom choroby i zmniejsza jej objawy. Nieswoiste zapalenie jelit cechuje się przewlekłym przebiegiem i dokuczliwymi objawami jak biegunki czy bóle brzucha. Stan zapalnym można więc złagodzić za pomocą zdrowych nawyków żywieniowych. Substancje przyswajane przez organizm mogą usprawnić parce jelit i całego układu pokarmowego, dlatego jedzenie jest tak istotne przy problemach z jelitami. Choroby zapalne jelit nie są wyleczalne, dlatego pacjenci muszą dostosować swoje życie do tego, by choroba dawała jak najmniejsze objawy.
Nieswoiste zapalenie jelit – zasady odżywiania
W grupie tych schorzeń wyróżniamy chorobę Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Zasady odżywiania różnią się, co do etapów przebiegu danych przypadłości. W okresie remisji dieta powinna być lekkostrawna. Chory musi ograniczyć spożycie błonnika, mleka i przetworów mlecznych. Warto unikać także roślin strączkowych, które powodują wzdęcia. Witaminy i minerały można uzupełnić przy pomocy suplementów.
W fazie zaostrzeń, czyli nasilonych objawów choroby, podczas biegunek organizm traci cenne mikroelementy, których brak należy uzupełnić. Pomoże w tym dieta bogatoresztkowa. Płynne odżywianie dojelitowe lub doustne przyspiesza odbudowę błony śluzowej jelit. Jednak diety nie można stosować dłużej niż 72 h. Wtedy do jadłospisu można dołączyć inne pokarmy, gorzką herbatę czy kisiel. Dożylnie można wyrównać także niedobry białka czy elektrolitów. Po ustąpieniu objawów, dietę zamieniamy na bogatobiałkową, ograniczając przy tym tłuszcze i błonnik. Potrawy najlepiej przygotowywać w formie pieczenia w folii czy gotowania. W diecie osoby chorej na nieswoiste zapalenie jelit nie może zabraknąć jasnego pieczywa, ziemniaków oraz warzyw i owoców ubogich w błonnik.
Przedstawione zasady odżywiania zmniejszają bóle brzucha, redukują ostre stany zapalne i chronią narządy. Chorzy na nieswoiste zapalenie jelita powinni zadbać o swoją dietę, by móc zmniejszyć ilość przyjmowanych leków i żyć zdecydowanie bardziej komfortowo.
Katarzyna Antos