Cukrzyca wymaga od człowieka przede wszystkim zmiany jeśli chodzi o nawyki żywieniowe. Żadne lekarstwo nie pomoże, jeżeli nie zadbamy o właściwą dietę i odpowiedni styl życia.
Co powinno znaleźć się jak najczęściej na stole cukrzyka?
- zioła: mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia, curry (posiadają mnóstwo kwasów tłuszczowych z rodziny terpenów, szczególnie silny terpen to karnozol zawarty w rozmarynie; mniszek lekarski, liście i korzenie łopianu;
- warzywa strączkowe i te, które zawierają włókna, mające zdolność obniżania cholesterolu i normowania glukozy we krwi
- warzywa krzyżowe: kapusta, brukselka, brokuły, kalafior (najlepiej surowe lub duszone)
- morele, pomarańcze, mandarynki i grapefruity (należy skórki cytrusów uprzednio sparzyć w gorącej wodzie, co zabija szkodliwe pestycydy, a uwalnia i aktywizuje pożyteczny dla zdrowia likopen)
- czosnek, cebula, por, szczypior
- maliny, jeżyny, truskawki, jagody, owoce i liście borówki
- papryka czerwona, żółta i zielona
- probiotyki – najnowsze badania poddają w wątpliwość działanie jogurtów probiotycznych w przypadku osób chorych na cukrzycę, dlatego proponujemy naturalne probiotyki. Zawierają je czosnek, cebula, pomidory, szparagi, banany, owoce granatu, pszenica
- czerwone wino – jedyny dopuszczalny w cukrzycy alkohol (w razie podejrzenia zapalenia trzustki niewskazany)
- gorzka czekolada – powyżej 70% zawartości kakao
Jak widać dieta cukrzyka wcale nie musi być uboga czy monotonna. Różyczki kalafiorowe? Morele w gorzkiej czekoladzie? Nadziewane pomidory?
Wystarczy jedynie odrobina pomysłowości, by to osobom zdrowym ślinka ciekła na widok naszych posiłków.
A. Złotkowska