Proteiny, czyli białka proste powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ważne, aby jeść produkty bogate w białko, które są nie tylko zdrowe, ale i smaczne.
Kto z nas nie lubi domowego twarożku, kremowego jogurtu, jajecznicy, czy kurczaka? Białka znajdziemy w pysznych produktach, które często goszczą na naszym stole. Dlaczego białka są tak ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu?
Funkcje białka:
- zajmują pierwsze miejsce wśród stałych składników ciała – stanowią 75% suchej masy tkanek miękkich ciała,
- są niezbędnym materiałem do budowy nowych i odbudowy zużytych tkanek,
- są podstawowym składnikiem płynów ustrojowych: krwi, płynu śródtkankowego
- organizm tworzy z nich białkowe części enzymów trawiennych i tkankowych. Niedobory białkowe w diecie po kilku dniach odbijają się w ilościach i aktywności enzymów,
- białka są materiałem do biosyntezy hormonów białkowych,
- są materiałem do biosyntezy ciał odpornościowych,
- biorą udział w odtruwaniu organizmu.
Zuzanna Górka