Sernik to pyszne ciasto, które wpisało się w świąteczną tradycję polską. Smak sernika przywołuje na myśl czas spędzony z bliskimi. Ciastu trudno się oprzeć. Nasze przepisy na idealny sernik pozwolą na przygotowanie prawdziwie domowego ciasta.
Idealny sernik
Sernik to wyjątkowe ciasto. To najbardziej klasyczne jest przygotowywane z białego sera, dobrze zmielonego. Ale sernik miewa wiele twarzy. Jest pieczony, gotowany, robiony na zimno, na cieście, bez czy na ciasteczkach. Może mieć wiele smaków. Domowy sernik jest pyszny, puszysty, a zapach świeżo upieczonego ciasta roznosi się po całym domu. Tego ciasta nie może zabraknąć na świątecznym stole. Już dziś poznaj nasze przepisy na idealny sernik i przygotuj się na Boże Narodzenie!
Domowy sernik
Składniki:
- 1 kg sera białego
- 10 jajek
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka margaryny
Przygotowanie
Ser mielimy w maszynce, dodajemy cukier, żółtka i mąkę. Do masy dodajemy roztopione masło. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek z odrobiną soli. Następnie łączymy ją delikatnie z masą serową. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Sernik pieczemy ok. godziny, w temperaturze 180 stopni.
Sernik na herbatnikach
Składniki:
- 1 kg twarogu
- 200 g margaryny
- 1/5 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 budyń
- 4 paczki herbatnikówPolewa czekoladowa:
- 2 łyżki mleka
- 100 g margaryny
- 100 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Ser mielimy dwukrotnie. W garnku rozpuszczamy wszystkie składniki, na końcu dodając budyń oraz ser. Na spód blaszki układamy herbatniki. Wylewamy masę serową i po wystudzeniu polewamy polewą kakaową.
Sernik z rosą
Składniki:
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 2/3 kostki margaryny
Masa
- 1 kg twarogu
- olejek cytrynowy
- 4 żółtka
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1,5 szklanki mleka
- budyń śmietankowy
- rodzynki
Przygotowanie
Składniki na ciasto zagniatamy, wykładamy na blaszkę. Ser mielimy dwa razy, dodajemy wszystkie składniki i miksujemy. Masę serową wylewamy na ciasto i pieczemy w temperaturze 170 stopni, przez ok.45 minut. W tym czasie ubijamy pianę z białek, wykładamy ją na ciasto i pieczemy jeszcze przez 25 minut, na złoty kolor.
Dyniowy sernik
Składniki:
Ciasto
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 130 g masła
- 1 szklanka mąki
- 70 g czekolady
Masa
- 1 kg sera białego
- 1,5 szklanki puree dyni
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,75 szklanki cukru pudru
- 50 g masło
- 125 ml śmietany 30%
Polewa
- 400 g śmietany 18%
- 4 łyżki cukru pudru
- polewa z ciemnej czekolady
Przygotowanie
Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy masło i ucieramy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy. Mąkę dodajemy stopniowo, razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na spód tortownicy oraz brzegi i wkładamy do lodówki. Ser mieszamy z cukrem, dodajemy kolejno puree z dyni, mąkę ziemniaczana, jajka, śmietanę i na koniec rozpuszczone, wystudzone masło. Na ciasto wylewamy masę serową i pieczemy sernik 25 minut w 180 stopniach i kolejne 45 minut w 150 stopniach. Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i wylewamy na ciasto. Polewą czekoladową ryzujemy okręgi i przeciągamy patyczkiem, tworząc pajęczynę. pieczemy je jeszcze przez 20 minut. Po upieczeniu chłodzimy je w lodówce.
Katarzyna Antos