idealny sernik

Sernik to pyszne ciasto, które wpisało się w świąteczną tradycję polską. Smak sernika przywołuje na myśl czas spędzony z bliskimi. Ciastu trudno się oprzeć. Nasze przepisy na idealny sernik pozwolą na przygotowanie prawdziwie domowego ciasta.

Idealny sernik

Sernik to wyjątkowe ciasto. To najbardziej klasyczne jest przygotowywane z białego sera, dobrze zmielonego. Ale sernik miewa wiele twarzy. Jest pieczony, gotowany, robiony na zimno, na cieście, bez czy na ciasteczkach. Może mieć wiele smaków. Domowy sernik jest pyszny, puszysty, a zapach świeżo upieczonego ciasta roznosi się po całym domu. Tego ciasta nie może zabraknąć na świątecznym stole. Już dziś poznaj nasze przepisy na idealny sernik i przygotuj się na Boże Narodzenie!

Domowy sernik

Składniki:

  • 1 kg sera białego
  • 10 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka margaryny

Przygotowanie

Ser mielimy w maszynce, dodajemy cukier, żółtka i mąkę. Do masy dodajemy roztopione masło. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek z odrobiną soli. Następnie łączymy ją delikatnie z masą serową. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Sernik pieczemy ok. godziny, w temperaturze 180 stopni.

Sernik na herbatnikach

Składniki:

  • 1 kg twarogu
  • 200 g margaryny
  • 1/5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 budyń
  • 4 paczki herbatnikówPolewa czekoladowa:
  • 2 łyżki mleka
  • 100 g margaryny
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Ser mielimy dwukrotnie. W garnku rozpuszczamy wszystkie składniki, na końcu dodając budyń oraz ser. Na spód blaszki układamy herbatniki. Wylewamy masę serową i po wystudzeniu polewamy polewą kakaową.

Sernik z rosą

Składniki:

Ciastosernik

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 2/3 kostki margaryny

Masa

  • 1 kg twarogu
  • olejek cytrynowy
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mleka
  • budyń śmietankowy
  • rodzynki

Przygotowanie

Składniki na ciasto zagniatamy, wykładamy na blaszkę. Ser mielimy dwa razy, dodajemy wszystkie składniki i miksujemy. Masę serową wylewamy na ciasto i pieczemy w temperaturze 170 stopni, przez ok.45 minut. W tym czasie ubijamy pianę z białek, wykładamy ją na ciasto i pieczemy jeszcze przez 25 minut, na złoty kolor.

Dyniowy sernik

Składniki:

Ciasto

  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 130 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 70 g czekolady

Masa

  • 1 kg sera białego
  • 1,5 szklanki puree dyni
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,75 szklanki cukru pudru
  • 50 g masło
  • 125 ml śmietany 30%

Polewa

  • 400 g śmietany 18%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • polewa z ciemnej czekolady

Przygotowanie

ciastoŻółtka miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy masło i ucieramy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy. Mąkę dodajemy stopniowo, razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na spód tortownicy oraz brzegi i wkładamy do lodówki. Ser mieszamy z cukrem, dodajemy kolejno puree z dyni, mąkę ziemniaczana, jajka, śmietanę i na koniec rozpuszczone, wystudzone masło. Na ciasto wylewamy masę serową i pieczemy sernik 25 minut w 180 stopniach i kolejne 45 minut w 150 stopniach. Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i wylewamy na ciasto. Polewą czekoladową ryzujemy okręgi i przeciągamy patyczkiem, tworząc pajęczynę. pieczemy je jeszcze przez 20 minut. Po upieczeniu chłodzimy je w lodówce.

Katarzyna Antos