przepisy na keks

Keks to tradycyjne ciasto świąteczne, które wiele osób przygotowuje na Boże Narodzenie. Wypełnione pysznymi bakaliami idealnie pasuje do klimatu zbliżających się świąt. Już dziś prezentujemy najciekawsze przepisy na keks!

Keks – ciasto z bakaliami

Ciasto z bakaliami, nazywane keksem musi mieć odpowiedni kształt. Pieczemy je w prostokątnej formie na keks. Typowe ciasto przypomina biszkopt, choć w sieci mnóstwo innowacyjnych wersji tego ciasta. Wszystko zależy od naszej inwencji kulinarnej i preferencji naszych domowników. Dlatego prezentujemy różne przepisy na keks. Wybierz najlepszy i samodzielnie przygotuj pyszne ciasto dla siebie i rodziny, na święta Bożego Narodzenia.

Świąteczny keks

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 400 g bakalii
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Bakalie kroimy i razem z rodzynkami zalewamy je wrzątkiem, a następnie odsączamy na sitku. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo jajka, proszek i mąkę. Bakalie obtaczamy w mące, by nie opadły na dno ciasta i dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na blaszkę. Keks pieczemy ok. 2 godzin w temperaturze 160 stopni.

Keks z jabłkami

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 150 g smalcu
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek gęstej śmietany
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka olejku cytrynowego
  • 2 łyżki rumu
  • 2 jabłka
  • 100 g rodzynek
  • 100 g mielonych migdałów

Przygotowanie:

Jajka miksujemy z cukrem, cynamonem i olejkiem. Dodajemy smalec, mąkę, śmietanę oraz rum. Wszystko mieszamy. Jabłka kroimy w kostkę, rodzynki musimy sparzyć. Dodajemy do ciasta bakalie i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

Orzechowy keks

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 5 średniej wielkości jabłek
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 50 g rodzynek

Przygotowanie:

ciastoJajka ubijamy z cukrem. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem, po czym dodajemy stopniowo do masy z jajek. Dodajemy olej i mieszamy. Na koniec łączymy ciasto z jabłkami pokrojonymi w kostkę i z bakaliami. Mieszamy delikatnie łyżką i wylewamy cisto do formy na keks. Pieczemy ok. 50 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Katarzyna Antos