Masz poczucie, że Twój metabolizm jest nieco leniwy? Nie Ty jedna. Zaparcia to bardzo powszechny problem, który należy do najczęstszych zaburzeń przewodu pokarmowego. Na zaparcia cierpi co druga kobieta i co czwarty mężczyzna. To nieprzyjemna sprawa, która uprzykrza nam codzienne funkcjonowanie. Czas to zmienić.
Zaparcia
Przyjęło się przeświadczenie, iż należy wypróżniać się raz dziennie. Ale czy jest to norma dla wszystkich? Prawda jest taka, że częstotliwość wypróżniania się jest u zdrowych ludzi różna. Można przyjąć, że normą jest oddawanie kału od trzech razy dziennie do trzech razy w tygodniu.
Problem zaczyna się kiedy Twój organizm zdecydowanie zwalnia. Może to być jeden objaw, jak oddawanie kału rzadziej niż trzy razy na tydzień, ale najczęściej jest to zespół objawów, takich jak: stolec o wzmożonej konsystencji, niepełne wypróżnienie, wzmożone i często bolące parcie, suchość. U chorych, na zaparcia, spotyka się wszystkie te objawy, jednak niekiedy niektóre z nich mogą nie występować, jak również występowanie jednego z nich może już świadczyć o zaparciu.
Zaparcia to groźna dolegliwość, która może doprowadzić do:
- poważnych schorzeń jelita grubego
- żylaków odbytu (hemoroidy)
- nawet chorób nowotworowych
Nie lekceważ tych objawów i zgłoś się do lekarza rodzinnego albo specjalisty proktologa, jeżeli Cie one dotyczą.
Mówiąc o przyczynach zaprać, można je podzielić na dwie grupy:
przyczyny chorobowe i złe nawyki. Zaczynając od tych drugich (gdyż właśnie przez nasze zaniedbanie zaparcia występują najczęściej) warto na początku przyglądnąć się naszej diecie, ponieważ to od niej bardzo dużo zależy. Pokarmy ciężko strawne, tłuszcze zwierzęce, rafinowane węglowodany, takie jak biała mąka i cukier, długo zalegają w naszych żołądkach i jelitach.
Sposoby na zaparcia:
- Suszone owoce: śliwki, morele, figi
- Woda z miodem
- Kawa, szczególnie w godzinach porannych
- Dieta bogata w błonnik: owoce surowe (jabłka, śliwki), warzywa (marchew), ziarna zbóż, pieczywo razowe,
- Kefir
- Płatki owsiane górskie
- Woda mineralna bogata w magnez
- Woda letnia – w ilości 3 szklanki 3 dziennie, 1 godz. przed posiłkami przez okres 7 dni.
- Ruch – chodź na długie spacery, uprawiaj gimnastykę oraz wysiłek fizyczny, najlepiej 3 razy w tygodniu
Zmień nawyki żywieniowe:
Postaraj się, oczywiście w ramach możliwości, wyłączyć z codziennej diety:
- białe pieczywo, kluski, pierogi, ciastka,
- ziemniaki, frytki, biały ryż
- czekoladę i inne słodycze.
Jedzeniem zwalcz zaparcia:
- dużo różnych zup, jeśli pieczywo, to ciemne razowe lub z nasionami,
- warzywa gotowane, duszone, blanszowane,
- soki warzywne
- pić dużo 1,5-2 litry dziennie, przede wszystkim wodę niegazowaną i herbatę zieloną, owocową lub ziołową.
Zuzanna Górka