zdrowe-dipy

Zanim sięgniemy po kolejną butelkę ketchupu lub innego gotowego sosu, zastanówmy się nad ich składem. Sami możemy przygotować równie pyszny dip. Poznajcie sprawdzone przepisy na zdrowe dipy.

Dip czyli dodatek idealny

Dipy to wszelkiego rodzaju sosy, które z reguły są serwowane na zimno. Idealny dipy pasuje do wielu produktów, zarówno do przekąsek takich jak chipsy czy paluszki oraz mięs i wędlin. To znakomity dodatek na imprezę. Choć na sklepowych półkach znajdziemy mnóstwo gotowych sosów, be problemu przygotujemy dip samodzielnie, w zaciszu domowej kuchni.

 Sprawdzone przepisy na zdrowe dipy

Smaczne sosy mogą być także zdrowe. Wystarczy wybrać odpowiednie składniki, których połączenie zaskoczy nawet najbardziej wybredne podniebienia. Dipy przygotujemy szybko, nawet jeśli zaskoczy nas niespodziewana wizyta gości. Poznając sprawdzone przepisy na zdrowe dipy, nie będziecie już chcieli ponownie sięgać po gotowe sosy.

 Dip czosnkowym

Składniki:
-jogurt naturalny
-2-3 ząbki czosnku
-sól, pieprz

Przygotowanie:
Do jogurtu naturalnego dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Ilość ząbków dobieramy w zależności od tego, jak intensywny smak chcemy uzyskać. Dip doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Taki sos jest idealny do chipsów, frytek, pieczonych ziemniaków i wszelkiego rodzaju sałatek.

Dip jogurtowo-ziołowy

Składniki:
jogurt naturalny
świeże lub suszone zioła
sól, pieprz

Przygotowanie:
Do jogurtu naturalnego dodajemy świeże lub suszone zioła takie jak bazylia, oregano, tymianek, koperek. Doprawiamy dip solą i pieprzem. Sos jogurtowo-ziołowy sprawdzi się przy surowych warzywach, lekkich sałatkach oraz frytkach czy pizzy.

Dip z ciecierzycy i papryki

Składniki:
puszka ciecierzycy
1 czerwona pieczona papryka
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
oliwa
sól

Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Doprawiamy do smaku solą i słodką papryka. Taki dip będzie idealnym dodatkiem do surowych warzyw takich jak marchew czy seler naciowy.

Dip z awokado

dip

Składniki:
1 awokado
sok z 1/2 limonki
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki płatków chilli
sól

Przygotowanie:
Awokado obieramy i usuwamy pestkę. Kroimy miąższ i wrzucamy do naczynia. Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Sos doprawiamy szczyptą soli. Dip z awokado pasuje do świeżej papryki, marchewki, selera oraz ogórków. Równie dobrze będzie smakował z chipsami.

Katarzyna Antos