Wielu osobom dieta wegetariańska kojarzy się z kombinowaniem, dużymi zakupami i staniem godzinami nad garnkami. W efekcie tego może wydawać się, że – aby zostać wegetarianką – każda z nas powinna posiadać własny zielnik, warzywniak i ogród oraz masę wolnego czasu.
Tymczasem w praktyce dania wegetariańskie mogą być bardzo proste oraz smaczne zarazem. Zapraszamy Was do zapoznania się z przykładowym jadłospisem dziennym, gdzie przygotowanie każdej z potraw nie zajmuje więcej niż 30 min. A może i Wy, drogie Czytelniczki, chciałybyście się podzielić swoimi sposobami na szybką, lekką i zdrową kuchnię bez mięsa?
I śniadanie
Na wybieram zazwyczaj coś z dużą ilością białka. Nie ograniczam się, ponieważ wiem, że energia z tego posiłku ma mi starczyć na większość dnia. Jeśli nie jestem głodna, zjadam tylko część, a resztę chowam na drugie śniadanko. Co proponuję na pierwszy posiłek? Otóż mi bardzo smakuje bułka pełnoziarnista, a do niej…
Nazwa | Twarożek z warzywami |
Składniki | 1 twaróg chudy 1 mały jogurt lub szklanka mleka Do wyboru albo i naraz: 1 papryka, 1 pomidor, 1 ogórek pół małej cebuli lub zielona cebulka, lub szczypiorek sól pieprz bazylia |
Przygotowanie | Serek rozdrabniamy widelcem, polewając mlekiem lub jogurtem naturalnym dla rozmiękczenia. Warzywa kroimy w drobną kostkę (cebulkę wręcz szatkujemy). Dodajemy do serka warzywa i przyprawy, a następnie mieszamy. |
Dobre rady | Twarożek najlepiej przygotować wieczorem i zostawić w lodówce, aby mógł się fajnie „przegryźć”. |
Bez masła!
A. Złotkowska