talerz-antyrakowy

Rak – to słowo budzi w nas lęk. Jest wiele czynników rakotwórczych, przed którymi trudno jest nam się ustrzec. Ale na naszą dietę i styl życia mamy wpływ. Nasze codzienne menu wzbogaćmy o produkty, które mają działanie antyrakowe. Jedzmy na zdrowie.

Oto lista produktów, które są naszymi sprzymierzeńcami – to pokarmy zawierające substancje chroniące przed nowotworami i hamujące ich rozwój.

Zielona herbata
Zawiera polifenole. Jeden z nich, o symbolu EGCG, hamuje powstawanie nowych naczyń krwionośnych, odżywiających komórki rakowe. Pij codziennie 2-3 filiżanki zielonej herbaty, aby poczuć jej dobroczynny wpływ na Twoje zdrowie.

Kwasy omega-3
Pochodzą z tłustych ryb, siemienia i oleju lnianego czy konopnego. Ograniczają rozprzestrzenianie się raka płuc, piersi, okrężnicy, prostaty i nerki. Co ważne, spożywanie co najmniej 2 razy w tygodniu, zmniejsza liczbę ewentualnych przerzutów.

Jeżyny, maliny, truskawki, jagody
Spowalniają rozwój guzów nowotworowych. Jagody zawierają związki, np. antocjanidynę, które potrafią zmusić komórki nowotworowe do „samobójstwa”.

Warzywa krzyżowe (brukselka, kapusta biała, pekińska, włoska, brokuły, kalafior, seler łodygowy, szpinak)
Mają substancje, które nie pozwalają komórkom złośliwieć. Warzywa te najlepiej krótko dusić lub smażyć na małej ilości oliwy z oliwek.

Owoce cytrusowe
Pomarańcze, mandarynki, cytryny i grejpfruty zawierają flawonoidy o działaniu przeciwzapalnym. Pomagają wątrobie w usuwaniu toksyn. W skórce mandarynek zawarte są flawonoidy, które mogą przenikać do komórek guza mózgu i zmusić je do „samobójstwa”.

Marchew i dynia
Zawierają witaminę A i likopen. Substancje te wspomagają organizm w walce z nowotworami. Są też w innych pomarańczowych, czerwonych, żółtych i zielonych owocach i warzywach. A także w burakach i ziemniakach.

Czosnek, cebula, por, szalotka i szczypior
Zawierają związki siarki, które osłabiają rakotwórcze działanie substancji powstających w przypieczonym na grillu mięsie. Sprzyjają obumieraniu komórek raka okrężnicy, piersi, płuc, prostaty oraz białaczki.

Gorzka czekolada
Zawiera antyoksydanty i polifenole, które chronią przed nowotworami. Dziennie możemy zjeść 1/5 tabliczki gorzkiej czekolady. Mleczna ma mniej wartości zdrowotnych, bo mleko osłabia działanie polifenoli.

Zioła
Mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn i bazylia zawierają terpen, który ogranicza zdolność komórek nowotworowych do atakowania sąsiednich tkanek. Apigenina z pietruszki i selera hamuje tworzenie naczyń krwionośnych, które mogą odżywiać guzy.

Kurkuma
Przyprawa ta zawiera substancję, która przeciwdziała białaczce, rakowi wątroby, żołądka, jajników, płuc, piersi, nerek. Kurkumę możesz użyć do zrobienia pysznego sosu do sałaty: wymieszaj ¼ łyżeczki kurkumy z pół łyżki oliwy i dużą szczyptą pieprzu.

Drogie Panie, W trosce o nasze zdrowie i naszych najbliższych warto starannie dobierać produkty na talerzu, które mogą nas uchronić przed zachorowaniem na raka.

Zuzanna Górka