Zewsząd atakują nas reklamy witaminowych suplementów diety. Czy ich zażywanie jest konieczne? Rozprawiamy się z prawdami i mitami nt. witamin.
Owoce lepsze niż multiwitamina
W aptekach, supermarketach i niektórych drogeriach można natknąć się na musujące tabletki multiwitaminowe. Warto jednak pamiętać, iż substancje zawarte w tego typu wyrobach są gorzej przyswajalne od składników występujących w warzywach i owocach. Im więcej kolorów znajduje się na talerzu, tym więcej witamin dostarczamy organizmowi. Przyjmuje się, iż zielone warzywa i owoce stanowią źródło witamin z grupy B, żółte witaminy C, podczas gdy czerwone obfitują w beta-karoten. Żadna firma farmaceutyczna nie wyprodukowała preparatu, który pod względem przyswajalności mógłby się równać z darami natury.
Uroda a witaminy A i E
Nasza dieta obfituje w wyżej wspomniane witaminy. Tokoferol (witaminę E) znajdziemy w popularnych olejach, w tym słonecznikowym i rzepakowym. Z kolei mięso i marchewka stanowią bogate źródło witaminy A. Wyżej wspomniane substancje są rozpuszczalne w tłuszczach, toteż w ich przypadku warto zachować umiar. Nadwyżka witamin A i E kumuluje się w organizmie. Przeprowadzone badania wykazały, iż nadmiar witaminy A sprzyja powstawaniu nowotworów.
Irmina