Źródłem energii oraz składników odżywczych dla ustroju człowieka jest żywność. To, co spożywamy ma znaczenie dla naszego zdrowia i życia: to wiedzą wszyscy. Ale jak dokładnie przebiegają procesy przemiany materii i na co mają wpływ? Dowiesz się z naszego artykułu.
W konstytucji z 1948 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) określiła zdrowie jako stan pełnego, dobrego samopoczucia fizycznego, psychicznego i społecznego, a nie tylko brak choroby lub zniedołężnienia.
Wartość odżywcza żywności zależy wartości energetycznej, od obecności naturalnie występujących substancji antyodżywczych, dodatków do żywności, substancji wzbogacających i innych. Na wartość odżywczą żywności wpływają procesy przetwórcze, zarówno przemysłowe, jak i stosowane w gospodarstwach domowych podczas przygotowywania potraw.
Znaczenie składników odżywczych, energii i wody
Szczególną rolę w żywieniu odgrywają tłuszcze. Wysokie spożycie i niekorzystny pod względem żywieniowym ich skład, wykazują wpływ na rozwój wielu chorób: otyłości, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego krwi, niektóre choroby nowotworowe.
Polienowe kwasy tłuszczowe (PUFA) mają szczególnie istotne znaczenie w żywieniu dzieci i młodzieży – potrzebne są do prawidłowego rozwoju umysłowego. Wykazują też korzystny wpływ na włosy i cerę.
*Istotne są proporcje kwasów tłuszczowych nasyconych, nienasyconych, a także obecność kwasów
tłuszczowych trans, które wykazują działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe.*
Najbogatszym ich źródłem są produkty mięsne oraz mleczarskie.
Ewa Przysiężna