Bill Sullivan jest naukowcem, który od lat zajmuje się biologią molekularną. Bada DNA oraz korelacje pomiędzy poszczególnymi genami a cechami czy zachowaniami człowieka. Więcej niż DNA to napisana przystępnym językiem książka, która objaśnia nam wiele skomplikowanych mechanizmów.
Jak działa epigenetyka?
DNA to materiał genetyczny, który ludzie w 50% otrzymują od matki, a w 50% od ojca. Jest to oczywiście spore uproszczenie, ponieważ DNA mitochondrialne dziedziczy się jedynie od matki. Zawiera ona cenne informacje nt. naszego wzroku i słuchu. Geny mogą ulegać ekspresji, ale mogą też ulec wyciszeniu w wyniku metylacji na etapie życia płodowego (epigenetyka). Ogromny wpływ na ekspresję naszych genów mają też czynniki środowiskowe oraz mikroflora zamieszkująca nasz organizm.
Jak DNA determinuje nasz wybór partnerów życiowych?
Bill Sullivan przygląda się, jak DNA determinuje nasze wybory dotyczące partnerów życiowych. Okazuje się, że kobiety pociągają mężczyźni, którzy atrakcyjnie pachną. Atrakcyjna woń jest jednak pojęciem mocno subiektywnym. Podświadomie oceniamy geny odporności mężczyzny. Im bardziej różnią się od naszych, tym lepiej z punktu widzenia biologii i przyszłego potomstwa. Ważne są też symetryczne rysy twarzy, wyraźnie zarysowane bary oraz brwi. Kanciasta szczęka jest cechą szczególnie pożądaną u mężczyzn, gdyż wskazuje na produkcję dużych ilości testosteronu. Do tego dochodzą jeszcze czynniki dietetyczne oraz umiejętność porozumienia się. Bill Sullivan zauważył, że kobiety podświadomie ciągnie do facetów, którzy jedzą więcej owoców i warzyw. Zapach typowego mięsożercy jest dla nich mało atrakcyjny. Natura bardzo mądrze to zaprogramowała, ponieważ owoce i warzywa dostarczają witamin, minerałów oraz antyoksydantów, które korzystnie wpływają na jakość plemników. Ważna jest też umiejętność porozumiewania się. Jeśli same jesteśmy rozmowne, nie zainteresuje nas milczek etc.
Niechęć do brokułów uwarunkowana genetycznie
Bill Sullivan przygląda się też genetycznie uwarunkowanej niechęci do brokułów. Okazuje się, że ekspresja pewnych genów w obrębie języka sprawia, że należymy do supersmakoszy. Takim osobom nie smakują warzywa kapustne, które są dosyć gorzkie w smaku. Uwielbiają one natomiast bardzo słodkie desery oraz mięso. Ludziom o mniejszej ekspresji genów, którzy nie są supersmakoszami, łatwiej jest zachować zdrowie i smukłą sylwetkę. Większość warzyw ma lekko gorzkawy posmak. Tymczasem supersmakosza ciągnie ku słodyczom, które nie należą do zbyt zdrowych.
Otyłość sprawką braku receptorów leptyny
Dlaczego niektórzy są otyli i nie potrafią przestać się objadać? Czasem jest to sprawka genów. W ich przypadku nie dochodzi do ekspresji genów odpowiedzialnych za syntezę receptorów leptyny w mózgu. Niedobór tych receptorów sprawia, że choć hormon sytości jest produkowany przez organizm po posiłku, to mózg nie ma receptorów, które pozwalałyby rozszyfrować tę informację.
Zdrowa dieta sprzyja zasiedlaniu przewodu pokarmowego dobrą mikroflorą
Nie tylko geny są ważne. Okazuje się, że osoby, które jedzą głównie owoce i warzywa, są z reguły szczuplejsze, bo duża zawartość błonnika w ich diecie sprzyja namnażaniu bakterii, które pomagają utrzymać szczupłą sylwetkę. Niestety, pozwalając sobie na słodki skok w bok, wyniszczamy te szczególne gatunki bakterii.
Więcej niż DNA – przystępnie napisana książka popularnonaukowa
Więcej niż DNA to książka z dziedziny biologii molekularnej, którą doskonale czyta się, nie mając wiedzy przyrodniczo-technicznej. Bill Sullivan dołożył wszelkich starań, aby przybliżyć zagadnienia genetyczne w sposób przystępny dla przeciętnego czytelnika. Więcej niż DNA pozwala szerzej spojrzeć na pewne zagadnienia z życia codziennego. To niewątpliwie wartościowa pozycja literacka.