Niestety bardzo często błędnie stosujemy te dwie nazwy zamiennie. Nie są to jednak synonimy i dwa identyczne produkty. Choć w rzeczywistości uzupełniają się wzajemnie. Każdy z nich ma duży wpływ na nasze zdrowie. Co dokładnie warto o nich wiedzieć? Oto najważniejsze fakty!
Czym są probiotyki?
Probiotyk a prebiotyk, jaka jest między nimi relacja? Probiotyki to nic innego jak szczepy bakterii, które mają właściwości prozdrowotne. Zazwyczaj podaje się je doustnie, zawsze w określonej przez producenta ilości. Ich dobroczynne działanie wpływa na mikroflorę jelitową. Tę, która zlokalizowana została w jelicie grubym. Podstawą takiej mikrobioty są właśnie bakterie jelitowe. Okazało się, że mają one wpływ na to, jak funkcjonuje nasz organizm, m.in. na układ immunologiczny. Dodatkowo biorą udział w syntezie witamin z grupy K i B. Jednocześnie regulują perystaltykę, a także sprzyjają regeneracji nabłonka jelitowego. Same plusy!
Probiotyki. Co, kiedy jest ich za mało?
Nie zawsze w naszych jelitach mamy odpowiednią ilość dobrych bakterii. Wówczas może dojść do różnych problemów zdrowotnych. Nieodpowiednią mikroflorę jelitową zauważono u osób z nadwagą i otyłością, zespołem chronicznego zmęczenia, depresją. Problem ten dotyczył także borykających się z atopią, alergią, zespołem jelita drażliwego.
Jednym ze sposobów poprawy tego stanu jest sięgnięcie po probiotyki wysokiej jakości. Powinny one mieć udokumentowane właściwości oraz określoną liczbę bakterii. Należy pamiętać, że probiotyki potrzebują wsparcia, swego rodzaju pokarmu, jakim są prebiotyki. Są one przecież żywymi bakteriami, które powinny się namnażać.
Prebiotyki. Co o nich wiesz?
Przede wszystkim prebiotyki są składnikami żywności. Charakteryzuje je to, że nie podlegają trawieniu przez endogenne enzymy. Ich zasługą jest pobudzanie wzrostu bakterii autochtonicznych, co finalnie prowadzi do wzmocnienia mikrobioty jelitowej. Zminimalizowane zostaje też ryzyko wystąpienia dysbiozy. Z tego względu tak ważne jest, aby przestrzegać zbilansowanej i dobrze zaplanowanej diety.
Gdzie szukać prebiotyków?
Prebiotyki można znaleźć w niektórych warzywach i owocach. Jeżeli chcesz je dostarczyć do organizmu, na twojej liście zakupowej powinny znaleźć się: banany, cebula, szparagi, czosnek, cykoria i karczochy. Można też sięgnąć po specjalne suplementy, które mają w sobie prebiotyki. Jest to np. skrobia oporna oraz inulina. Dobrą opcją są także synbiotyki, czyli preparaty łączące w sobie zarówno probiotyk i prebiotyk.
Warto przeczytać również: https://www.lakcid.pl/antybiotykoterapia/czym-sa-probiotyki-a-czym-prebiotyki