Tłuszcze to bez wątpienia najbardziej kaloryczne składniki odżywcze. Spożywanie ich w nadmiarze prowadzi do otyłości, co w konsekwencji może być przyczyną wielu innych chorób, między innymi cukrzycy i problemów z sercem. Z drugiej strony, tłuszcze pełnią w organizmie wiele ważnych funkcji. Istnieje grupa produktów, które są bogatym źródłem tak zwanych “zdrowych tłuszczów”. Z tego tekstu dowiesz się, że nie wszystkie tłuszcze szkodzą. Co więcej, niektóre z nich mają bardzo korzystny wpływ na organizm. Zapraszamy do lektury!
Rola tłuszczów w organizmie
Białka, tłuszcze, węglowodany – to podstawowe składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Każdy z tych elementów ma ściśle określoną rolę. Tłuszcze pełnią szereg funkcji regulacyjnych i strukturalnych, między innymi:
- są źródłem energii,
- chronią przed zimnem,
- umożliwiają transport witamin A, D, E i K,
- są niezbędne do produkcji enzymów i hormonów,
- odgrywają kluczową rolę w procesach metabolicznych,
- umożliwiają właściwą pracę mózgu,
- wspomagają układ odpornościowy,
- są nośnikiem smaku,
- poprawiają teksturę potraw.
NNKT – zdrowe tłuszcze nienasycone
Tłuszcze można podzielić na roślinne i zwierzęce. Podstawą zdrowej diety powinny być tłuszcze roślinne. To właśnie w nich znajdują się NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Należą do nich głównie kwasy Omega-3 i Omega-6. Organizm nie jest w stanie sam ich wytworzyć, dlatego muszą być dostarczane w pożywieniu. To, że kwasy Omega-3 i Omega-6 określa się mianem “zdrowych tłuszczów” nie znaczy, że można jeść je w nadmiarze. Podstawą każdej zdrowej diety jest odpowiedni balans pomiędzy poszczególnymi składnikami odżywczymi. Jeśli masz wątpliwości, jak ułożyć swoje codzienne menu, skonsultuj się z dietetykiem.
Źródła zdrowych tłuszczów
Zdrowe tłuszcze roślinne znajdziesz w wielu produktach. Warto wykorzystywać je w codziennej diecie, aby dostarczać organizmowi niezbędnych mikroelementów.
- Oliwa z oliwek – najważniejszy dodatek do dań kuchni śródziemnomorskiej. Ma wysoką zawartość antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
- Olej z nasion lnu – bogate źródło kwasów Omega-3.
- Orzechy – wpływają korzystnie na pracę mózgu i serca. Można dodawać je do dań lub serwować jako zdrową przekąskę.
- Pestki i nasiona – najzdrowsze z nich to: pestki dyni, nasiona słonecznika i sezamu.
- Ryby morskie – śledź, makrela, łosoś, tuńczyk, czyli najbardziej tłuste ryby morskie są bogatym źródłem kwasów Omega-3. Poza tym wspomagają działanie układu nerwowego.
- Awokado – źródło kwasów Omega-3 oraz potasu, żelaza, fosforu i witaminy E. Świetnie sprawdza się jako składnik sałatek oraz pasty na kanapkę.
Zdrowe tłuszcze w diecie
Jeśli chcesz znaleźć dietę bogatą w zdrowe tłuszcze roślinne, warto zapoznać się z ofertą Maczfit. Catering dietetyczny Maczfit to kilka programów do wyboru. Znajdziesz tam starannie skomponowane, zdrowe i smaczne posiłki, które powstają pod okiem wykwalifikowanych dietetyków. Catering dietetyczny Maczfit to także atrakcyjne promocje. Obecnie obowiązujący kod PROBUJE_5 działa do końca 2022 roku i uprawnia do 5% zniżki na całą ofertę Maczfit.