podgrzewacze gastronomiczne

Serwowanie ciepłych potraw to znak rozpoznawczy dobrej restauracji i hotelu. Nic więc dziwnego, że te miejsca nie mogą normalnie funkcjonować bez wysokiej jakości podgrzewaczy gastronomicznych. Te urządzenia gwarantują zachowanie stałej temperatury potraw. Dzięki temu dania są gotowe do spożycia cały czas gdy znajdują się w podgrzewaczu. Jednak modele dostępne na rynku różnią się między sobą. Jak wybrać produkt idealny?

Utrzymanie ciepła potraw — dlaczego jest tak ważne? 

Żyjemy w biegu więc nic dziwnego, że zdarza nam się spożywać np. zimny obiad. Niestety w tym przypadku popełniamy duży błąd. Dlaczego? Ponieważ odpowiednia temperatura uwalnia z potraw piękne aromaty, które cieszą podniebienia wszystkich smakoszy. Kolejnym plusem jest fakt, że konsystencja ciepłych dań jest zupełnie inna niż tych zimnych. A nie da się ukryć, że ta cecha wpływa dodatkowo na podbicie walorów smakowych. Co więcej, nie można zapominać o tym, że podgrzane dania są szybciej i zdecydowanie lepiej przyswajane przez organizm. 

Podgrzewacze do jedzenia — co warto o nich wiedzieć? 

Podgrzewacze do jedzenia to praktyczne urządzenia, które służą przede wszystkim do utrzymywania odpowiedniej temperatury potraw. Zazwyczaj wykorzystuje się je na bankietach i wszelkiego rodzaju przyjęciach jako element eleganckiej zastawy. W przypadku hoteli podgrzewacze gastronomiczne odgrywają rolę np. bufetu śniadaniowego. Dzięki tym sprzętom goście mogą liczyć na ciepły posiłek o niesamowitych walorach smakowych. Co więcej, modele dostępne w sklepach z profesjonalnymi sprzętami gastronomicznymi charakteryzują się eleganckimi i oryginalnymi konstrukcjami, które dodatkowo są piękną ozdobą stołu. 

Elektryczne podgrzewacze do jedzenia to różnorodny wachlarz produktów o wielu stylowych kształtach i bardzo dobrych parametrach. Warto dodać, że są to przede wszystkim urządzenia wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej, które są nie tylko odporne na uszkodzenia i odkształcenia, ale dodatkowo posiadają właściwości antykorozyjne. Te sprzęty są wyposażone w grzałkę z termostatem, posiadają praktyczny pokrywy z uchwytami oraz specjalną wannę z tworzywa odpornego na wysokie temperatury. 

podgrzewacze do jedzenia

Jakie podgrzewacze do jedzenia są dostępne na rynku? 

Potrawy, które przygotowujemy różnią się między sobą formami i konsystencją. Z uwagi na to, występują różne urządzenia do podgrzewania dań w różnych postaciach. Wyróżnia się więc następujące modele: 

  • podgrzewacze stołowe okrągłe i prostokątne, 
  • płyty indukcyjne, 
  • lampy grzewcze do potraw, 
  • kociołki, 
  • zaparzacze. 

Jaki materiał będzie najlepszy? 

Większość podgrzewaczy gastronomicznych jest wykonana ze stali nierdzewnej. Jest to najlepszy materiał, ponieważ charakteryzuje go najwyższe bezpieczeństwo podczas kontaktu z żywnością. Ogromną zaletą urządzeń ze stali jest fakt, że jedzenie nie przykleja się do ścian urządzenia, a co za tym idzie – także się nie przypala. Co więcej, ten materiał jest bardzo praktyczny jeśli chodzi o utrzymanie czystości, a ponadto doskonale rozprowadza ciepło. 

W jakich temperaturach serwować potrawy? 

Podgrzewacze gastronomiczne są niezbędne w każdym lokalu gastronomicznym podczas serwowania śniadań, obiadów oraz kolacji dla większej liczby gości. Nic więc dziwnego, że na stołach można zarówno bemary, jak i podgrzewacze, które utrzymują ciepło na odpowiednim poziomie. Dzięki temu potrawy są dłużej gotowe do spożycia. Przyjmuje się, że temperatura serwowanych potraw powinna wynosić: 

  • dania główne i gorące desery — min. 63ºC, 
  • zupy — min. 75ºC,
  • gorące napoje — min. 80ºC,
  • potrawy na zimno (surówki/wędliny/napoje) — min. 4ºC. 

Podgrzewacze do jedzenia to idealny sposób na dłuższe utrzymanie ciepłej temperatury potraw. Te urządzenia są wykorzystywane w gastronomii od dość dawna, jednak w ostatnim czasie zaczęły się cieszyć większą popularnością.