Bardzo często skarżymy się na dolegliwości, które mogą sygnalizować wiele schorzeń, niedoborów, a zarazem wskazywać na zbyt intensywny tryb życia. Zaliczamy do nich zmęczenie, problemy z zasypianie, rozdrażnienie i dekoncentrację. Rzadko jednak za wspomniane problemy obwiniamy przewlekły stan zapalny. Tymczasem ten towarzyszy wielu Polakom i sprzyja wystąpieniu wielu chorób, w tym nadciśnienia, choroby Hashimoto czy nieswoistego zapalenia jelit. Jak na przewlekły stan zapalny wpływa dieta?
Spis treści:
- Czemu służy stan zapalny?
- Poznaj najczęstsze przyczyny stanu zapalnego w organizmie
- Jak na przewlekły stan zapalny wpływa dieta?
- Dieta redukująca stan zapalny w organizmie
- Jak zwalczać przewlekły stan zapalny? Produkty bogate w błonnik
- Probiotyki kontra stan zapalny
Czemu służy stan zapalny?
W prawidłowych warunkach stan zapalny trwa stosunkowo krótko. Do jego powstania przyczynia się infekcja czy uszkodzenie ciała. W takich sytuacjach uwalniane są cytokiny, które indukują stan zapalny, a zarazem informują układ immunologiczny, iż w organizmie doszło do nieprawidłowości, z którymi należy się upolować. W przypadku infekcji i uszkodzeń ciała zazwyczaj wysoki poziom białek prozapalnych utrzymuje się przez kilka godzin, dni, góra kilka tygodni. Niepokojący jest jednak przewlekły stan zapalny, ponieważ z jego powodu organizm nie może powrócić do homeostazy, czyli stanu równowagi.
Poznaj najczęstsze przyczyny stanu zapalnego w organizmie
Co powoduje przewlekły stan zapalny w organizmie? Okazuje się, że można tutaj wymienić wiele czynników. Niewątpliwie tego typu nieprawidłowościom sprzyja stres, nadmiar pracy, zła dieta, niedostateczna ilość snu, częsty kontakt z chemikaliami etc. Także niektóre składniki naszej diety mogą wywoływać stan zapalny. Ten może utrzymywać się stosunkowo długo, zwłaszcza gdy dane artykuły spożywcze często goszczą na naszym stole. W tym miejscu należy wymienić czerwone mięso, cukry rafinowane, oczyszczone zboża, tłuszcze zwierzęce, utwardzone tłuszcze roślinne oraz fast foody. Wspomniane składniki diety mogą powodować stan zapalny organizmu. Do jego wystąpienia przyczynić może się również niedobór witaminy D czy kwasów omega-3.
Jak na przewlekły stan zapalny wpływa dieta?
Okazuje się, że zła dieta indukuje stan zapalny, natomiast zdrowe odżywianie przeciwdziała powstawaniu białek prozapalnych. Co jeść, aby cieszyć się dobrym samopoczuciem, a organizm funkcjonował prawidłowo? Okazuje się, że stan zapalny redukują świeże warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, strączki, nasiona, orzechy, ryby i zioła dodawane jako naturalne przyprawy. Wspomniane produkty spożywcze stanowią bogate źródło antyoksydantów. Przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, czyli reaktywne cząstki, zanim te zdążą dokonać spustoszenia w naszych komórkach.
Dieta redukująca stan zapalny w organizmie
Z czego powinna składać się dieta redukująca stan zapalny w organizmie? Niewątpliwie należy postawić na świeże warzywa i owoce. Specjaliści podkreślają, że najwięcej substancji przeciwzapalnych znajdziemy w tych o zielonym zabarwieniu. Z tego powodu zaleca się spożywanie brukselki, zielonej papryki, brokułów, jarmużu czy sałaty. Stan zapalny w organizmie zwalczają także polifenole, czyli niebiesko-fioletowo-różowe barwniki, które nadają apetyczny wygląd borówkom, czerwonej kapuście, czereśniom, jagodom czy jeżynom. Z kolei tłuste ryby morskie, w tym makrele, stanowią bogate źródło kwasów omega-3. Te posiadają wiele dobroczynnych właściwości. Dowiedziono, iż nie tylko zwalczają stan zapalny w organizmie, ale też działają protekcyjnie na serce czy mózg. Niewielkie ilości kwasów omega-3 znajdziemy też w oliwkach czy oleju lnianym. Ten ostatni traci jednak swoje dobroczynne działanie wskutek oddziaływania wysokiej temperatury, dlatego na nim nie smażymy potraw. Zresztą ten sposób obróbki kulinarnej sprzyja powstawaniu stanów zapalnych w organizmie, ponieważ przyczynia się do powstawania szkodliwych tłuszczów trans.
Jak zwalczać przewlekły stan zapalny? Produkty bogate w błonnik
Często zastanawiamy się, jak zwalczać przewlekły stan zapalny. Okazuje się, że wiele dobrego potrafi zdziałać błonnik. Choć ten nie ulega trawieniu w naszym układzie pokarmowym, to odpowiada za przesuwanie treści pokarmowych i formowanie kału, ponadto reguluje stężenie cukru i cholesterolu we krwi. Wykazuje także aktywność przeciwzapalną. Błonnik znajdziemy w produktach pełnoziarnistych, w tym makaronach, kaszach, ryżu czy pieczywie. Całkiem sporo jest go również w skórce jabłek czy siemieniu lnianym. Warto włączyć te produkty do codziennej diety, aby cieszyć się dobrym zdrowiem.
Probiotyki kontra stan zapalny
Przewlekły stan zapalny nie jest wskazany, dlatego należy dołożyć wszelkich starań, aby mu przeciwdziałać. Okazuje się, że wiele dobrego potrafią zdziałać dobre bakterie, w tym bakterie kwasu mlekowego, które stanowią naturalną barierę ochronną i przeciwdziałają infekcjom. Na tym jednak ich dobroczynne właściwości się nie kończą. Bakterie probiotyczne ułatwiają przyswajanie składników odżywczych, uszczelniają też barierę jelitową, dzięki czemu substancje mogące wywołać stan zapalny nie przedostają się do krwiobiegu. Niestety, czasem wskutek złego odżywiania, w tym konsumpcji wysoko przetworzonej żywności, antybiotykoterapii, alergii pokarmowych czy nietolerancji pokarmowych ich ilość jest niewystarczająca. W rezultacie zaczynają namnażać się potencjalne patogeny. W takiej sytuacji wiele dobrego mogą zdziałać probiotyki, czyli preparaty zawierające żywe, starannie wyselekcjonowane szczepy bakterii i drożdży o potwierdzonym działaniu prozdrowotnym.