Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, choć mogłoby nam się wydawać, że po tylu latach badań powinniśmy otrzymać konkretne wskazówki. Na temat: czy jeść jajka, a właściwie w jakiej ilości można je spożywać, od lat trwają dyskusje. Zdrowa osoba może konsumować 7 jaj tygodniowo. Wegetarianie nieco więcej, a osoby cierpiące na cukrzycę, insulinooporność czy problemy z krążeniem mniej niż 7. Do tego dochodzą indywidualne różnice we wrażliwości na cholesterol.
Spis treści:
- Jaja – źródło szkodliwego cholesterolu czy pełnowartościowego białka?
- Zawartość cholesterolu w jajach
- Dlaczego wegetarianie mogą spożywać więcej jaj?
- Indywidualna wrażliwość na cholesterol
- Czy jeść jajka?
- Właściwości odżywcze jaj
- Czy jaja tracą substancje odżywcze podczas gotowania?
- Żółtko czy białko – co warto jeść?
- Czy jaja ekologiczne różnią się zawartością substancji odżywczych od ściółkowych?
- Czy myć jaja? Czy jaja należy przechowywać w lodówce?
Jaja – źródło szkodliwego cholesterolu czy pełnowartościowego białka?
Jedni uważają, że jaja zwiększają ryzyko miażdżycy i alergii, przez co ich unikają. Drudzy natomiast widzą w nich niezwykle zdrowe produkty spożywcze. Jajo zawiera bowiem szereg dobroczynnych substancji odżywczych, a jest stosunkowo mało kaloryczne. Szacuje się, że jedno dostarcza nam 80 kcal. Z tego powodu diety odchudzające opierające się na wysokim spożyciu białka często zachęcają do konsumowania jaj. Niewątpliwie odpowiedź na pytanie: czy jeść jajka?, brzmi: tak, ale w odpowiednich ilościach. Jeśli jesteś uczulony na nie, to oczywiście musisz z nich zrezygnować.
Zawartość cholesterolu w jajach
Dlaczego jaja, mimo tego, iż zawierają pełnowartościowe białko, które należy do niezwykle łatwo przyswajalnych, wzbudza tak wielkie kontrowersje? Okazuje się, że przyczyny zaistniałego stanu rzeczy należy upatrywać w jego składzie. Jaja stanowią bogate źródło cholesterolu. Jedno jajko zawiera 200 mg cholesterolu, podczas gdy zalecane dzienne spożycie wynosi 300 mg w przypadku osoby zdrowej i 200 mg dla cukrzyka czy pacjenta leczącego się kardiologicznie. Warto podkreślić, iż jaja dodaje się do ciast, deserów czy panierek do mięsa, przez co spożywamy znacznie więcej cholesterolu, niż zdajemy sobie sprawę. Poza tym wysoką zawartością tego składnika może pochwalić się także bekon, tłuste mięso, smalec, masło czy tłusty nabiał. Musimy zatem bardzo uważać, aby nie przekroczyć dopuszczalnej dziennej ilości cholesterolu.
Dlaczego wegetarianie mogą spożywać więcej jaj?
Czy wiesz, że wegetarianie mogą spożywać więcej jaj? Wynika to z faktu, iż nie jedzą mięsa, w tym bekonu, nie smarują też chleba smalcem. Krótko mówiąc, w ich przypadku spożycie cholesterolu jest znacznie mniejsze. Najzdrowsze są gotowane jaja. Te smażone na maśle czy boczku nie należą do najzdrowszych, bo dodatek wyżej wspomnianych składników przyczynia się do wzrostu zawartości cholesterolu. Zaleca się spożywanie jaj wraz z warzywami.
Indywidualna wrażliwość na cholesterol
Czy cholesterol z jaj szkodzi wszystkim w jednakowym stopniu? Okazuje się, że nie. Wiele zależy bowiem od indywidualnej wrażliwości na cholesterol. U niektórych rzeczywiście przyczynia się on do odkładania płytki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych. U innych zaś nie obserwuje się tego typu zależności.
Czy jeść jajka?
Czy jeść jajka, jeśli nam nie szkodzą? Jak najbardziej, warto je spożywać, ponieważ zawierają nie tylko łatwo przyswajalne pełnowartościowe białko, ale też mają idealny profil lipidowy. Dostarczają nam nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasz organizm potrzebuje wszystkich do prawidłowego funkcjonowania, przy czym kwasów nasyconych powinno być w naszej diecie jak najmniej. Ponadto jaja to również doskonałe źródło witamin B2 i B12. Wegetarianie nie muszą ich suplementować, chociaż nie jedzą mięsa. Natomiast weganie, którzy rezygnują także ze spożycia jaj, powinni zażywać odpowiednie suplementy diety.
Właściwości odżywcze jaj
Jakie substancje odżywcze zawierają jaja? Okazuje się, że znajdziemy w nich witaminę A, kwas foliowy, cynk, fosfor i żelazo, zatem szereg cennych składników. Na szczególną uwagę zasługuje także obecność luteiny w jajach, która zapewnia nam prawidłowe widzenie.
Czy jaja tracą substancje odżywcze podczas gotowania?
Czy jaja tracą swoje dobroczynne właściwości wskutek obróbki termicznej? Mogłoby się wydawać, że skoro obróbka termiczna prowadzi do ścięcia białka i żółtka, to odpowiada za denaturację białek i tym samym zmniejsza zawartość substancji odżywczych. Na szczęście tak się nie dzieje. Nawet jaja wykorzystane do wyrobu ciasta są pełnowartościowe i nasze ciasto zawiera składniki odżywcze z jajek.
Żółtko czy białko – co warto jeść?
Od lat trwają zagorzałe dyskusje, czy jeść żółtko, a może białko. Naukowcy zauważyli, że najwięcej dobroczynnych substancji, w tym witamin, minerałów i luteiny znajduje się w żółtku. Białko często alergizuje, co jednak nie oznacza, że powinniśmy je wyrzucać. Warto zjadać całe jajo, ponieważ tylko w ten sposób w pełni wykorzystujemy jego potencjał odżywczy.
Czy jaja ekologiczne różnią się zawartością substancji odżywczych od ściółkowych?
Oczywiście, najlepiej, gdy jaja pochodzą od rolnika, który dba o kury, zapewnia im możliwość wypasu na łące i eliminuje stres z ich życia. Jednak tutaj bardziej chodzi o kwestie moralne, aniżeli dietetyczne. Z punktu widzenia chemii zawartość substancji odżywczych w jajach ściółkowych i ekologicznych jest bowiem taka sama.
Czy myć jaja? Czy jaja należy przechowywać w lodówce?
Jaj przed włożeniem do lodówki nie należy myć na zapas. Możemy bowiem uszkodzić kutikulę i wprowadzić do wnętrza jaja bakterie z jego powierzchni. W związku z tym nie myjemy tych artykułów spożywczych. Przechowywać możemy je w lodówce, jednak nie jest to jedyne rozwiązanie. Także w temperaturze pokojowej jaja nie ulegają zepsuciu. Ważne jest jednak zachowanie ciągłości temperaturowej. Jajek przechowywanych poza lodówką nagle nie wkładamy do urządzenia chłodniczego i na odwrót. Skoki temperaturowe mogą bowiem doprowadzić do ich zepsucia.