Mikrobiom stanowi przedmiot licznych badań naukowych. Ostatnio coraz częściej mówi się o zaburzeniach mikroflory w kontekście wielu chorób i zaburzeń. Odpowiednio dobrane probiotyki mogą zapewnić naszemu organizmowi prawidłowe funkcjonowanie. Wykazano, iż łagodzą one przebieg wielu schorzeń, których nie powiązalibyśmy z nimi na pierwszy rzut oka. W naszym artykule zdradzamy, jakie korzyści dają nam probiotyki.
Spis treści:
- Czym są probiotyki?
- Mikroflora jelitowa, czyli wpływ bakterii na funkcjonowanie układu pokarmowego
- Mikrobiota ma znaczenie. Jak bakterie kwasu mlekowego chronią przed patogenami?
- Jakie korzyści dają nam probiotyki?
- Jak probiotyki wpływają na poprawę nastroju?
- Wsparcie przy antybiotykoterapii
Czym są probiotyki?
Probiotyki to żywe, starannie wyselekcjonowane szczepy bakterii i drożdży, których korzystny wpływ na organizm człowieka został poparty badaniami naukowymi. Produkty dostępne w aptece mogą mieć status leku OTC lub suplementu diety. Choć same suplementy diety nie przechodzą badań klinicznych, to można w nich wykorzystać tylko te szczepy mikroorganizmów, których wpływ na ustrój człowieka został potwierdzony wcześniej przez naukowców. Najczęściej w składzie probiotyków możemy znaleźć bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus, Lactococcus, Bifidobacterium i Streptococcus.
Mikroflora jelitowa, czyli wpływ bakterii na funkcjonowanie układu pokarmowego
Czy wiesz, że mikroflora jelitowa ma do odegrania w naszym organizmie wiele istotnych funkcji? Odpowiada ona m.in. za prawidłowe działanie układu pokarmowego. Zaburzenia mikroflory jelitowej prowadzą do wzdęć, problemów trawiennych i trudności z systematycznym wypróżnianiem się. Może też powstawać więcej gazów o nieprzyjemnej woni. Nasz organizm nie wykształca wszystkich niezbędnych enzymów, część z nich pochodzi od dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego. To właśnie im zawdzięczamy syntetyzowanie niektórych substancji istotnych z punktu działania naszego ustroju. Ponadto dobre bakterie uczestniczą w trawieniu niektórych składników pokarmowych i ułatwiają ich przyswajanie.
Mikrobiota ma znaczenie. Jak bakterie kwasu mlekowego chronią przed patogenami?
Czy wiesz, że skład mikrobioty odpowiada za naszą odporność? Bakterie kwasu mlekowego, jak wskazuje ich nazwa, wydzielają kwas mlekowy, który obniża pH jelit czy skóry, uniemożliwiając namnażanie drożdży. Ponadto dobre mikroorganizmy chronią nas przed wieloma patogenami. Wyodrębniono nawet gatunek paciorkowca, którego obecność w śluzówce nosa zmniejsza ryzyko zachorowania na grypę.
Jakie korzyści dają nam probiotyki?
Stosowanie probiotyków zaleca się osobom, które skarżą się na problemy skórne. Trądzik czy atopowe zapalenie skóry to choroby dermatologiczne, które często pojawiają się przy zaburzeniach jakościowo-ilościowych mikroflory skóry. Czasem nadużywamy kosmetyków, stosujemy tak wiele specyfików zawierających konserwanty, że te przyczyniają się także do obumarcia dobrych bakterii na naszej skórze. W rezultacie namnażają się bakterie wywołujące trądzik i powstają pryszcze oraz zaskórniki. Natomiast atopowe zapalenie skóry jest chorobą, w przypadku której obserwuje się naruszenie naturalnej bariery hydrolipidowej. W rezultacie zewnętrzna powłoka naszego ciała staje się niezwykle podatna na negatywne oddziaływanie czynników zewnętrznych i powstawanie stanów zapalnych. Bakterie kwasu mlekowego, wydzielając kwas mlekowy, nie tylko ograniczają namnażanie patogenów, ale też nawilżają skórę.
Jak probiotyki wpływają na poprawę nastroju?
Rozpatrując zagadnienie, jakie korzyści dają nam probiotyki, nie sposób uniknąć kwestii związanych ze zdrowiem psychicznym. Czy wiesz, że mikroflora jelitowa uczestniczy w przemianach enzymatycznych tryptofanu, czyli aminokwasu, który stanowi prekursor serotoniny? Gdy dobrych bakterii jest za mało, mimo spożycia produktów zawierających tryptofan, serotonina nie powstaje, przez co obserwujemy spadek nastroju. Aby przeciwdziałać depresji, należy sięgnąć po odpowiednio dobrane probiotyki, znane też jako psychobiotyki.
Wsparcie przy antybiotykoterapii
Czasem nasz układ immunologiczny zawodzi i wdaje się infekcja bakteryjna. W takiej sytuacji musimy sięgnąć po antybiotyk. Ten jednak nie działa tak selektywnie, jak byśmy sobie tego życzyli. Uśmierca patogeny, ale też dobre bakterie. W rezultacie uchylamy wrota dla patogenów, ponieważ nie ma pożytecznych drobnoustrojów, które ograniczałyby ich liczebność. Wskutek antybiotykoterapii często namnażają się drożdże, wywołując grzybicę. Aby tego uniknąć, zarówno w trakcie antybiotykoterapii, jak i po jej zakończeniu należy sięgnąć po odpowiednio dobrane probiotyki.