Banany zwykło się polecać przy różnych dolegliwościach, w tym chorobie i osłabieniu organizmu. Zawierają one szereg dobroczynnych składników, niemniej ich działanie uzależnione jest od stopnia dojrzałości owoców. Te zresztą można wykorzystać na różne sposoby. W naszym artykule przedstawiamy właściwości prozdrowotne bananów.
Spis treści:
- Jak banany przeciwdziałają nadciśnieniu?
- Niedobór magnezu pomoże ci uzupełnić banan
- Błonnik pokarmowy jako wsparcie przy zaparciach
- Właściwości prozdrowotne bananów – zwalczanie stresu oksydacyjnego
- Zielone banany idealne dla cukrzyków
- Jakie banany wspierają mikroflorę jelitową?
- Brązowe banany i ich właściwości przeciwnowotworowe
Jak banany przeciwdziałają nadciśnieniu?
Banany stanowią źródło wielu cennych substancji. Docenią je osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze. Wykazano bowiem, że stanowią bogate źródło potasu, którego często mamy za mało, biorąc pod uwagę wysokie stężenie sodu w naszym organizmie. Ponadto codzienne spożywanie jednego banana może znacznie zredukować ryzyko zachorowania na raka nerki.
Niedobór magnezu pomoże ci uzupełnić banan
Twoja powieka mimowolnie mruga? A może często łapią cię bolesne skurcze? A może chodzisz nerwowa i roztrzęsiona, nie potrafisz na niczym skupić uwagi? Z pewnością powinnaś sięgnąć po banana. Dostarcza on bowiem magnezu, czyli pierwiastka niezbędnego do prawidłowej pracy serca, układu nerwowego i mięśniowego. Z tego powodu warto jeść banany w stresujących sytuacjach, w tym przed ważnym egzaminem, swoim ślubem czy rozmową kwalifikacyjną.
Błonnik pokarmowy jako wsparcie przy zaparciach
Właściwości prozdrowotne bananów obejmują również ich korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego. Jeśli cierpisz na bolesne zaparcia lub masz problem z utrzymaniem optymalnego poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi, koniecznie sięgnij po te smaczne i popularne owoce. Znajdziesz w nich bowiem błonnik pokarmowy. Choć składnik ten nie ulega strawieniu w przewodzie pokarmowym, to przyczynia się do przesuwania treści pokarmowych w naszych jelitach, przez co ułatwia wypróżnianie. Jakby tego było mało, błonnik pokarmowy pomaga utrzymać poziom cukru i cholesterolu na optymalnym poziomie, co odgrywa niebagatelną rolę w zapobieganiu cukrzycy i miażdżycy.
Właściwości prozdrowotne bananów – zwalczanie stresu oksydacyjnego
Czy wiesz, że jesteśmy wyjątkowo narażone na stres oksydacyjny? Podczas procesów metabolicznych, ale też wskutek zanieczyszczenia środowiska w naszym organizmie powstają wolne rodniki. To bardzo reaktywne cząstki, które można porównać do rozbrykanych dzieci, które dobrze się bawią, przyczyniając się do powstania szkód. Wolne rodniki niszczą struktury komórkowe, w tym DNA, co może doprowadzić do rozwoju raka i przyspieszenia procesów starzenia. Nasze naturalne antyoksydanty to stanowczo za mało. Musimy dostarczać przeciwutleniacze z zewnątrz. Silne działanie antyoksydacyjne wykazują m.in. banany. Oprócz przeciwutleniaczy dostarczają organizmowi witamin B6 i B9, które korzystnie oddziałują m.in. na układ nerwowy.
Zielone banany idealne dla cukrzyków
Czy wiesz, że dojrzewanie bananów przyczynia się do zmiany zawartości poszczególnych składników w owocach? W sklepach czasem możemy natknąć się na zielone banany, które mają mdły posmak i nie należą do słodkich. W ich przypadku obserwuje się wysokie stężenie skrobi opornej, która nie ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym. Wspomaga ona odchudzanie, ale też jest korzystna dla osób chorujących na cukrzycę. Pozwala im osiągnąć poziom sytości bez skoków glukozy.
Jakie banany wspierają mikroflorę jelitową?
Z kolei lekko żółtawy banan jest już nieco słodszy, niemniej wciąż może pochwalić się wysoką zawartością skrobi opornej. Ta nie ulega trawieniu, więc taki lekko dojrzały banan może być spożywany przez diabetyków oraz osoby cierpiące na insulinooporność. Ponadto taki owoc stanowi doskonałą pożywkę dla dobrych bakterii wchodzących w skład mikroflory jelitowej. Ze względu na stosunkowo niski indeks glikemiczny pomaga utrzymać optymalny poziom cukru we krwi.
Brązowe banany i ich właściwości przeciwnowotworowe
Żółte banany to te, które najbardziej lubimy i najchętniej po nie sięgamy. Mają umiarkowanie słodki smak i nadają się do bezpośredniego spożycia, ale też do deserów. Dojrzały banan ma delikatne, brązowe plamki. Jest dużo słodszy od żółtego, ale wciąż charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, przez co ułatwia wypróżnianie. Jest już nieco bardziej miękki, przez co nadaje się do owsianek i koktajli. Najbardziej dojrzały jest banan brązowy. Choć często omijamy go szerokim łukiem, postrzegając jako zepsuty, to właśnie on ma najwięcej substancji antynowotworowych oraz zapewniających odporność. Można go dodać do owsianki, koktajlu, ale też upiec z niego bananowy chlebek. Ten z natury jest dość mokry po wyjęciu z pieca, dlatego nie należy go mylić z zakalcem.
Zapraszamy do lektury: