Cynk jest mikroelementem, bez którego organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować, choć dzienne zapotrzebowanie na składnik wynosi mniej niż 100 mg. Niedobór cynku jest przyczyną częstego łapania infekcji, braku apetytu i kłopotów z koncentracją i jest to problem wielu ludzi. W których produktach spożywczych znajdziemy największą ilość cynku i jakie jeszcze są jego właściwości? Podpowiadamy.
Czym tak naprawdę jest cynk?
Cynk, zaraz po żelazie, jest najważniejszym minerałem znajdującym się organizmie. Bez niego tkanki i narządy nie mogłyby pracować prawidłowo. Pełni także ważną funkcję w płynach ustrojowych. Cynk to katalizator enzymów czy syntezy hemu, insuliny i aromatazy. Dzięki niemu dochodzi, chociażby do stabilizacji struktur komórkowych i zachowywania równowagi między procesami utleniania i redukcji.
Cynk nie jest naturalnie magazynowany w organizmie. To powód, dla którego należy dostarczać go przez odpowiednie pokarmy lub suplementację. Zdecydowanie najlepiej wchłania się z białkami zawartymi w różnego rodzaju mięsach. Niedobór cynku bywa przyczyną wielu chorób i często występuje u osób mających kłopoty z trawieniem, stosujących wyłącznie diety warzywne, kobiet karmiących piersią i u alkoholików.
Jakie właściwości zdrowotne ma cynk?
Cynk pełni istotną funkcję w organizmie i metabolizmie węglowodanów oraz kwasów tłuszczowych. Ma korzystny wpływ na poziom testosteronu we krwi i reguluje cykl miesiączkowy u kobiet. Dzięki dobroczynnemu wpływowi na stan skóry jest stosowany podczas leczenia trądziku, poparzeń czy atopowego zapalenia skóry. Cynk wspiera także organizm w walce w wolnymi rodnikami. Odpowiada także za zdrowy włosów i paznokci.
Cynk stymuluje pracę trzustki, prostaty i grasicy. Dzięki niemu organizm lepiej broni się przed infekcjami np. zapaleniem spojówek. Niedobór cynku przyczynia się do powstawania demencji starczej. Korzysta się z niego również w trakcie leczenia stanów depresyjnych, w leczeniu prostaty, cukrzycy i niedoczynności tarczycy. Z tych powodów cynk powinien być istotnym elementem codziennej diety, o którym należy pamiętać podczas kompilowania posiłków.
Suplementacja cynku – jak o to zadbać?
By uzupełnić niedobór cynku, zazwyczaj wystarczy włączyć do jadłospisu pomidory, natki pietruszki czy warzywa strączkowe. W niektórych przypadkach nie zawsze będzie to wystarczające. Wówczas warto skorzystać z oferty miejsca, jakim jest sklep z suplementami diety. Dostępny jest tam, chociażby cynk w tabletkach. Najlepiej wybierać preparaty dobrze rozpuszczalne w wodzie soli.