Obraz autorstwa Freepik

W dzisiejszych czasach suplementacja kolagenu stała się popularnym sposobem na wsparcie promiennego i młodzieńczego wyglądu. Na rynku możesz znaleźć wiele preparatów kolagenowych. Warto jednak zwrócić uwagę na rodzaj stosowanego kolagenu. Jednym z nich jest kolagen hydrolizowany w postaci peptydów kolagenowych. Są one doskonale wchłaniane i łatwo przyswajane przez organizm. Poznaj właściwości kolagenu hydrolizowanego i dowiedz się, dlaczego warto go suplementować.

Czym jest kolagen hydrolizowany?

Kolagen hydrolizowany jest przekształconą formą kolagenu, która dzięki temu jest łatwiej wchłaniana i przyswajana przez Twój organizm. Powstaje on na skutek podziału kolagenu na krótsze łańcuchy białek, które nazywane są peptydami. Hydrolizaty kolagenu mogą być otrzymywane z różnych surowców, np. skór bydlęcych czy łusek i skór ryb.

Kolagen hydrolizowany – właściwości i działanie

Kolagen hydrolizowany, ze względu na swoje właściwości ma szerokie zastosowanie. Przede wszystkim charakteryzuje go dobra rozpuszczalność, odporność na zmiany temperatury czy bezbarwność. Jest on również dobrze tolerowany przez organizm, a także łatwo przyswajany i wchłaniany. Dzięki temu, może być on wykorzystywany zarówno w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym, jak i spożywczym. Doustne stosowanie hydrolizatów kolagenu poprawia kondycję skóry, zwiększając jej elastyczność, jędrność i nawilżenie, a także ograniczając widoczność zmarszczek. Co więcej, regularna suplementacja wpływa również pozytywnie na stan włosów i paznokci.

Suplementacja kolagenu hydrolizowanego

Wybierając preparat kolagenowy zwróć uwagę na to, aby był to produkt wysokiej jakości. Jaki będzie najlepszy kolagen w formie hydrolizatów kolagenu? Vital Proteins Collagen Peptides to suplement diety zawierający 100 % kolagenu hydrolizowanego pochodzenia wołowego. Alternatywą dla kolagenu wołowego jest drugi wariant suplementu – Vital Proteins Marine Collagen, czyli 100 % kolagen hydrolizowany pochodzenia rybiego. Oba preparaty odznaczają się najwyższą na rynku zawartością kolagenu w rekomendowanej dziennej dawce. Brak smaku, zapachu i dobra rozpuszczalność w ciepłych i zimnych napojach i daniach pozwala na korzystanie z nich na wiele sposobów. Poranna kawa, a może brownie z kolagenem? Czemu nie! Naturalnie zadbaj o siebie od środka z Vital Proteins i poczuj się Vital!

Piśmiennictwo:

  1. León-López A., Morales-Peñaloza A., Martínez-Juárez V. M., Vargas-Torres A., Zeugolis D. I., Aguirre-Álvarez G. Hydrolyzed Collagen—Sources and Applications. Molecules 2019; 24(22): 4031.
  2. Dybka K., Walczak P. Collagen hydrolysates as a new diet supplement. Scientific Bulletin of the Technical University of Lodz: Food Chemistry and Biotechnology 2009; 73: 83-92.
  3. Nowicka-Zuchowska A., Zuchowski A. Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru. Lek w Polsce 2019; 29 (11/12): 6–10.