Ostre przyprawy są nie tylko smaczne, ale także pobudzają krążenie i pracę jelit. Po jakie sięgamy najczęściej?
Dania z pieprzem
Pieprz jest jedną z najczęściej używanych przypraw w polskiej kuchni. Pisaliśmy o nim dokładniej w artykule Temat z pieprzem. Najbardziej popularny jest pieprz czarny, choć i inne (np. pieprz biały, pieprz zielony) są coraz częściej stosowane. Pieprz nadaje potrawom wyrazisty smak. Co ciekawe, pieprz cayenne jest jedyną przyprawą mającą w swojej nazwie „pieprz”, a w ogóle nie zawierającą pieprzu. Jest on bowiem ususzoną, a potem zmieloną ostrą papryką.
Piekło w gębie
… ale dla wielu raj dla podniebienia.
Chili jest jedną z najbardziej znanych pikantnych przypraw. Jest uzyskiwana z bardzo ostrych owoców. Stosowana jest to zup, sosów, marynat czy sałatek.
Kuchenne złoto
Curry wywodzi się z kuchni orientalnej, z uwagi na intensywną żółta barwę, przyprawa ta jest nazywana kuchennym złotem. Curry wytwarzane w regionach Azji Południowej jest bardzo pikantną przyprawą – jej odpowiednio dobrane składniki są palone i prażone, dzięki czemu zyskują barwę ciemnobrązową (a nie jasną jak standardowe curry) oraz odpowiednią pikanterię. Przyprawa świetnie nadaje się do ryżu i kurczaka.
Redakcja