Często słyszymy o tym, że aby zdrowo się odżywiać posiłki muszą być zbilansowane. Czyli jakie? Dowiedz się więcej o zbilansowanej diecie i jej wpływie na organizm.
Dieta zbilansowana
Dieta zbilansowana to taka, w której nie brakuje żadnych składników odżywczych, minerałów i witamin, a ponadto nie występują w niej produkty niezdrowe. To bardzo przemyślana i dokładna dieta – jedyna, która naprawdę ma właściwości odchudzające i przynosi korzyści zdrowotne. W dobrze zbilansowanych posiłkach występują:
•2 lub 3 grupy produktów – warzywa lub owoce, produkty zawierające białko oraz produkty zawierające węglowodany złożone.
•Niska zawartość cukrów i tłuszczów nasyconych.
•Rozsądna porcja jedzenia na talerzu.
Przygotowanie zbilansowanych posiłków
Zbilansowane posiłki mogą składać się prawie ze wszystkich rodzajów pokarmu. Dzięki temu dieta jest smaczna, zróżnicowana i dobra dla wszystkich osób. Sekret leży w proporcjach między poszczególnymi składnikami oraz w porcjach jedzenia. Posiłek nie może być zbyt duży, porcja powinna zaspokoić głód ale nie rozpychać żołądka. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, a oprócz niego należy zjeść jeszcze 3-4 posiłki.
Poszczególne składniki powinny być odpowiednio rozłożone:
•Białka (25%-30%) – ryby, mięso, mleko, jaja, rośliny strączkowe.
•Tłuszcze (10%-15%) – oliwa z oliwek, olej rzepakowy, tłuszcze zawarte w rybach czy mięsie.
•Węglowodany (50%-60%) – produkty zbożowe, rośliny strączkowe, ziemniaki, owoce, warzywa. Wartość węglowodanów rafinowanych (czekolada, cukierki) nie powinna przekraczać 10%.
M. Witczak