Lubisz eksperymentować? Śledzisz najnowsze diety? Poczytaj o diecie strefowej i jej unikalnych komponentach.
Skąd pochodzi?
Dieta strefowa zwana też dieta zone, pomaga schudnąć, ale także leczy. Dietę tę opracował dr Barry Spears twierdząc, że poprawia ona pracę mózgu i hamuje głód. Trzy strefy odżywcze to węglowodany, białka i tłuszcze. Podstawową zasadą tej diety jest utrzymanie właściwego poziomu insuliny, której nadwyżka ma powodować tycie. Podobno stosowana jest w USA przez wiele gwiazd.
Dla kogo?
Dla osób, które mają problemy związane z podwyższonym poziomem hormonu insuliny. Jest to dieta przystępna dla ludzi z cukrzycą typu II. Nie zaleca się jej jednak osobom z chorymi nerkami oraz cierpiącym na artretyzm.
Główne składniki
W diecie strefowej wskazane są ryby i owoce morza, a także chude białe sery, drób, jajka, lekkie sery żółte. Wędliny, jogurty i kefiry można stosować ale w niewielkich ilościach. Ze strefy produktów tłustych zalecane są: czysta oliwa z oliwek, awokado, orzechy, śmietana, serki topione, lekkie śmietany. Dodatkowo spośród węglowodanów zielone i strączkowe warzywa, czereśnie, kiwi, truskawki, cytrusy. Rzadziej ciemne i pełnoziarniste pieczywo, kukurydza oraz ziemniaki.
Jak to działa?
Należy pamiętać o trzech podstawowych zasadach: grupy produktów trzeba łączyć w odpowiednich proporcjach. 30% dania to białka, również 30% to tłuszcze i 40% to węglowodany. Zasada druga to przestrzeganie czasu jedzenia. Śniadanie należy zjeść do godziny po przebudzeniu, kolejne posiłki jemy co 5 godzin. I ostatnia zasada: dania nie mogą przekraczać 1700 kalorii.
Jeden warunek: Zero używek
Pamiętajmy o tym, że nie wolno nam w czasie stosowania diety strefowej pić alkoholu i kawy, ani jeść słodyczy. To ważne!
Mira Starobrzańska