Przemarzłaś na przystanku? Stawy skostniały ci na spacerze? Nie masz czasu na długą gorącą kąpiel? Poczuj rozgrzewającą moc grzańca!
Sposoby przygotowania grzanego wina ze względu na czas przyrządzania, ilość składników i koszt możemy podzielić na 3 kategorie:
1. Dla cierpliwych
Do domowej produkcji grzańca należy się odpowiednio przygotować. Kupujemy więc słodkie lub półsłodkie wino czerwone oraz rum lub brandy. Zaopatrujemy się w świeży imbir w kłączu, kardamon, pałeczki cynamonu, gałkę muszkatołową, laski wanilii i goździki – najlepiej pochodzące z upraw biologicznych. Pamiętamy też o miodzie i cytrusach w postaci cytryny i pomarańczy.
Wino podgrzewamy w garnku, ale nie gotujemy. Do wina dodajemy skruszony cynamon, pociętą wanilię i goździki. Następnie dodajemy 2-3 plastry imbiru, skruszona lub mieloną gałkę muszkatołową. Połówki owoców po umyciu kroimy na cząstki lub plastry ze skórką. Dodajemy miodu dosładzając grzańca wedle uznania, regularnie mieszając. W ostatniej fazie dolewamy ok. kieliszek rumu. Po kilku minutach grzaniec jest gotowy!
Czas przygotowania – do 20 minut.
Mira Starobrzańska