Chcesz oczyścić organizm i jednocześnie uzupełnić brakujące składniki odżywcze? Spróbuj znanej od lat chlorelli.
Co to jest?
Chlorella pirenoidoza to słodkowodna alga wodna. Jej pożyteczne właściwości znane są specjalistom już od XIX wieku. To doskonały antyoksydant, który czyści nasze ciała, działa jak szczoteczka w naszych jelitach. Ma dobroczynne działanie na odbudowę mikroflory bakteryjnej w jelitach. Nazwa chlorelli wywodzi się z łaciny i oznacza świeżą, drobną zieleń. Swój ciemnozielony kolor zawdzięcza dużej zawartości chlorofilu – najwyższej u poznanych dotychczas roślin.
Arsenał składników
Algi słodkowodne charakteryzują się szczególną koncentracją ważnych substancji odżywczych. Ich białka pozwalają na szybką odbudowę i regenerację zniszczonych komórek organizmu. Chlorella zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa, 50 razy więcej chlorofilu niż lucerna, a także wiele rzadkich mikro i makro elementów. Poza zdumiewającą ilością składników odżywczych takich jak minerały i witaminy, chlorella posiada elementy, które odpowiadają za wzmocnienie systemu immunologicznego, poprawę pamięci oraz koncentracji, eliminację toksyn z organizmu.
Historia
Chlorella została odkryta i sklasyfikowana przez naukowców już w 1890 roku, ale dopiero w 1977 zaczęto badać jej właściwości odżywcze. Teraz jest to jeden z najlepiej sprzedających się produktów wśród zdrowej żywności w Japonii, gdzie używa się jej również jako lekarstwa. Przez wieki chlorella zajmowała ważną pozycję w pożywieniu Azjatów. Obecnie w Japonii spożycie tej algi sięga 200 tysięcy ton rocznie i przewyższa czosnek oraz żeń-szeń.
Anna Kwiatkowska