Przemysł spożywczy oferuje wiele rodzajów cukrów, a nie tylko sacharozę, czy cukier spożywczy. Cukry, czyli węglowodany, są bardzo rozpowszechnione w świecie roślin, dlatego też istnieje wiele ich rodzajów.
Rodzaje cukru
Cukry – ze względu na budowę – można podzielić na:
• cukry proste – do których zalicza się m.in. glukozę i fruktozę.
• dwucukry – do których zalicza się m.in. laktozę i sacharozę,
• wielocukry – do których zalicza się m.in. skrobię i glikogen.
Cukry proste = monosacharydy
Monosacharydy powstają w zielonych częściach roślin przy znacznym współudziale chlorofilu oraz pod wpływem działania promieni słonecznych. Cukry te są rozpuszczalne w wodzie oraz mają słodki smak. Obie te cechy różnią się u poszczególnych cukrów.
• *Glukoz*a to cukier, który występuje w owocach. Winogrona, daktyle, śliwki czy czarne porzeczki – te owoce zawierają najwięcej glukozy. Glukoza ma postać bezbarwnego, drobnokrystalicznego ciała stałego. Nazywana jest także cukrem gronowym. Niedobór bądź nadmiar glukozy we krwi człowieka może spowodować hipoglikemię bądź hiperglikemię.
• Fruktoza to tak zwany cukier owocowy, bowiem występuje w sokach prawie wszystkich owoców. To właśnie fruktoza nadaje słodki smak owocom. Przez organizm człowieka jest przyswajana wolniej niż glukoza czy sacharoza. Jej nadmiar powoduje bóle brzucha, bóle żołądkowo-jelitowe, biegunkę oraz dnę moczanową. Co ciekawe, w spermie cukier ten pełni funkcję materiału energetycznego plemników.
Dwucukry = disacharydy
Disacharydy powstają w wyniku połączenia dwóch monosacharydów i – podobnie jak one – rozpuszczają się w wodzie i mają słodki smak.
•Sacharoza to podstawowy składnik cukru buraczanego oraz cukru trzcinowego, dlatego też nazywany jest cukrem stołowym. Cukier ten uzyskiwano na Bliskim Wschodzie już w starożytności, a do Europy przywędrował dzięki Grekom. Wtedy był traktowany jako kosztowny lek.
Sabina Sosnowska