rodzaje-cukru

Przemysł spożywczy oferuje wiele rodzajów cukrów, a nie tylko sacharozę, czy cukier spożywczy. Cukry, czyli węglowodany, są bardzo rozpowszechnione w świecie roślin, dlatego też istnieje wiele ich rodzajów.

Rodzaje cukru

Cukry – ze względu na budowę – można podzielić na:
cukry proste – do których zalicza się m.in. glukozę i fruktozę.
dwucukry – do których zalicza się m.in. laktozę i sacharozę,
wielocukry – do których zalicza się m.in. skrobię i glikogen.

Cukry proste = monosacharydy

Monosacharydy powstają w zielonych częściach roślin przy znacznym współudziale chlorofilu oraz pod wpływem działania promieni słonecznych. Cukry te są rozpuszczalne w wodzie oraz mają słodki smak. Obie te cechy różnią się u poszczególnych cukrów.
• *Glukoz*a to cukier, który występuje w owocach. Winogrona, daktyle, śliwki czy czarne porzeczki – te owoce zawierają najwięcej glukozy. Glukoza ma postać bezbarwnego, drobnokrystalicznego ciała stałego. Nazywana jest także cukrem gronowym. Niedobór bądź nadmiar glukozy we krwi człowieka może spowodować hipoglikemię bądź hiperglikemię.
Fruktoza to tak zwany cukier owocowy, bowiem występuje w sokach prawie wszystkich owoców. To właśnie fruktoza nadaje słodki smak owocom. Przez organizm człowieka jest przyswajana wolniej niż glukoza czy sacharoza. Jej nadmiar powoduje bóle brzucha, bóle żołądkowo-jelitowe, biegunkę oraz dnę moczanową. Co ciekawe, w spermie cukier ten pełni funkcję materiału energetycznego plemników.

Dwucukry = disacharydy
Disacharydy powstają w wyniku połączenia dwóch monosacharydów i – podobnie jak one – rozpuszczają się w wodzie i mają słodki smak.
•Sacharoza to podstawowy składnik cukru buraczanego oraz cukru trzcinowego, dlatego też nazywany jest cukrem stołowym. Cukier ten uzyskiwano na Bliskim Wschodzie już w starożytności, a do Europy przywędrował dzięki Grekom. Wtedy był traktowany jako kosztowny lek.

Sabina Sosnowska