Choć obecnie w sklepach możemy kupić wszelkie warzywa i owoce przez cały okrągły rok, to jednak warto mieć na uwadze to, iż nie zawsze są one tak zdrowe i smaczne przez cały rok.
Dlatego też lepiej wybierajmy takie odmiany owoców i warzyw, które zimą zapewnią nam komplet potrzebnych witamin i składników mineralnych, a jednocześnie będą świeże i możliwie najkrócej przechowywane w chłodniach.
Zimowe owoce
Dietetycy namawiają do tego, aby dopasować spożywane produkty do pory roku. W przypadku owoców jest podobnie – zimą warto jeść chociażby jabłka, jednak na naszej liście znalazły się i egzotyczne owoce. Cytrusy jednak wychładzają organizm, dlatego też nie są zalecane dla każdego, co nie zmienia jednak faktu, iż w okresie zimowym są one zdrowe.
Październik:
• banany,
• gruszki,
• jabłka,
• cytryny.
Listopad:
• banany,
• gruszki,
• jabłka,
• cytryny,
• mandarynki,
• grejpfruty,
• pomarańcze,
• mango,
• ananas.
Sabina Sosnowska