Do tego, że ryby są zdrowe nikogo przekonywać nie trzeba, gorzej z… ich jedzeniem. Różnią się od siebie smakiem, zawartością zdrowego tłuszczu i witamin. Czy wiesz jakie ryby są najzdrowsze, a których lepiej unikać? Przeczytaj ten tekst i dowiedz się jak wybierać najlepiej!
W sklepie rybnym
Dokonując zakupu należy kierować się nie tylko ceną, smakiem, ale i właściwościami jakie posiada dana ryba. Jest to przydatna wiedza, która może zaprocentować znaczną poprawą naszego zdrowia.
Pod względem składu (zwłaszcza tłuszczu) ocenia się, że najcenniejsze z ryb to:
makrela, łosoś, pstrąg, tuńczyk, śledź, sardynka, szprot. Dlaczego?
- Ich tłuszcze chronią przed miażdżycą,
- obniżają poziom cholesterolu,
- poprawiają układ krążenia w całym organizmie,
- wzmacniają pracę serca.
Tuńczyk
To tłusta ryba, która zawiera 0,83 g kwasów omega-3. Natomiast jest szczególnie bogata w witaminę PP.
Makrela
To tłusta ryba, zawiera bardzo dużo kwasów omega-3 (3,5 g w 100 g makreli). Jest bardzo dobrym źródłem selenu, pierwiastka odpowiedzialnego za m.in. naszą odporność.
Zuzanna Górka