Wypijasz hektolitry prawdziwej kawy i chcesz porzucić ten zgubny nawyk? Wybierz kawę zbożową. Ten wyborny napój zachwyci Cię delikatnością i bogatą ofertą smakową. Poznaj walory i moc kawy bezkofeinowej.
Skład
Kawa zbożowa to nic innego jak mieszanka prażonego żyta, cykorii oraz buraka cukrowego. Napój ten ma smak zbliżony do tradycyjnej kawy, jednak nie zawiera kofeiny co jest jego główną korzyścią. Między innymi dlatego ten typ kawy czyli tak popularnej w Polsce „Inki” bez żadnych ograniczeń polecany jest dla dzieci już od 3 roku życia. Co za tym przemawia?
Ta kawa to nie tylko dobry smak, ale też bogactwo błonnika, mała ilość tłuszczu i węglowodany. Nie bark w niej witamin z grupy B, potasu i magnezu. Kawa ta zawiera jeszcze tzw. polifenole (przeciwutleniacze), które zachowują młodość naszej skóry i zatrzymują nowotwory.
Zalety kawy zbożowej
Dzięki zawartości magnezu, kawa zbożowa poprawia kondycję naszego układu nerwowego. Niska zawartość tłuszczu sprawia, że napój ten polecany jest również osobom na diecie. Poza tym „zbożówka” sprawia, że nasz układ odpornościowy jest silniejszy, poprawia kondycję serca, budowę kości i zębów. Kawa zbożowa najczęściej pita jest z mlekiem, więc to kolejna korzyść, gdyż napój dostarcza nam wapnia. Zawarte w cykorii substancje goryczkowe, fenolokwasy, fitoterpeny i inulina przyczyniają się także do poprawy procesów trawiennych. Warto podkreślić, że jedna porcja tej kawy to jedynie 13 kalorii.
Anna Konopka