skuteczny-efekt-antyoksydacyjny

We współczesnym świecie i na progu epoki wellness, niemal na każdym kroku podkreśla się rolę i działanie antyoksydantów. Antyoksydanty, inaczej zwane przeciwutleniaczami są związkami chemicznymi mającymi jeden, główny cel: niszczenie wolnych rodników.

Destrukcyjne działanie wolnych rodników jest od dawna znane w medycynie alternatywnej, ale coraz częściej zwraca na nie uwagę również medycyna konwencjonalna. Dowiedziono, że wolne rodniki przyczyniają się znacznie do rozwoju praktycznie wszystkich chorób. Uszkadzają DNA, osłabiają organizm, niszczą białka komórkowe i powodują toksemię (zakwaszenie organizmu).

Niezwykle silnym antyoksydantem jest witamina C zawarta szczególnie w cytrynie, aceroli czy soku z żyworódki. Właściwości przeciwutleniające mają niektóre witaminy i alkaloidy np. flawonoidy. Możemy je znaleźć przede wszystkim w ciemnych owocach, takich jak winogrona, pomidor, jagody, rokitnik pospolity, burak, acerola, granat, jak również w warzywach: bakłażan, brokuły, seler, marchew, fioletowa odmiana kapusty i cebuli.

Coraz częściej mówi się o leczeniu raka za pomocą wstrzykiwania końskich dawek witaminy C. Podobno trudno ją przedawkować nawet przy tysiącu mg na dobę, a skutecznie leczy raka w ciągu paru tygodni bez powikłań towarzyszących chemioterapii, radioterapii czy farmakoterapii.

ALNG