Czy istnieje idealny wzór na łączenie smaków w kuchni? Skąd wiadomo, że konkretne produkty do siebie pasują? Poznajcie foodpairing, czyli sztukę łączenia ze sobą smaków od nowa.
Co to jest foodpairing?
W kuchni lubimy posługiwać się sprawdzonymi przepisami. Wiemy, że do mięsa pasuje ciemny sos, do truskawek śmietana, a do kawy cukier. Ale skąd o tym wiemy? A gdyby zaburzyć ustalony porządek i spróbować zupełnie nowego połączenia – np. mięsa i sosu czekoladowego? Na tym właśnie polega foodpairing. Jest to nowa metoda gotowania, która zakłada tworzenie nowych potraw na zasadzie dopasowywania smaków i aromatów.
Jak łączyć smaki?
Rzadko kiedy zastanawiamy się dlaczego jedne produkty pasują do siebie, a inne nie. Niektóre połączenia smaków są nam bardzo dobrze znane i wydają się na tyle oczywiste, że nie przychodzi nam do głowy ich zmienianie. Dzięki foodpairingowi gotowanie staje się bardziej kreatywne. Poszukiwanie idealnych połączeń smakowych polega na dopasowaniu składników zawartych w jednym produkcie ze składnikami drugiego produktu. Oba produkty muszą idealnie ze sobą współgrać i uzupełniać się. Kiedy natrafimy na takie połączenie efekt będzie mówił sam za siebie. Gdybyśmy zbadali oba składniki pod względem składu biochemicznego okazałoby się, że są podobne. Czasami wyniki takich poszukiwań mogą być naprawdę zaskakujące.
Nietypowe połączenia smaków
Foodpairing pozwala na komponowanie nowych smaków i przygotowywanie nowych, często bardzo kreatywnych potraw. Wiele połączeń smakowych zostało już znalezionych i opisanych. Powstało wiele teorii dotyczących łączenia produktów. Nie wszystkie nowe smaki są oczywiste i jasne.
Monika Witczak