zalety-jablek

Soczyste jabłka od zawsze kojarzą nam się ze zdrowiem. I słusznie, gdyż owoce te mają masę zalet – nie tylko zdrowotnych, ale i dietetycznych. Poznaj niezwykłe właściwości tego zwykłego owocu!

Najpopularniejsze odmiany jabłek

Istnieje wiele odmian jabłek, które różnią się od siebie słodkością, twardością, soczystością, kolorem i grubością skórki. Najpopularniejsze w Polsce odmiany to antonówka, papierówka, lobo, cortland, szara reneta, malinówka i mekintosz. Ilość gatunków sprawia, że jabłka są dostępne przez cały rok.

Niektóre odmiany można jeść na surowo, inne wymagają przetworzenia na dżem, konfiturę, kompot czy szarlotkę. Ogólnie możemy podzielić odmiany na deserowe (słodkie), kwaśne i stołowe (słodko-kwaśne).

Zdrowotne zalety jabłek

Anglicy mają przysłowie, że zjadanie dziennie jednego jabłka sprawia, że nie będzie nam potrzebny lekarz. Jest w tym dużo prawdy, gdyż jabłka zawierają wiele witaminy C, która wzmaga odporność, potas i magnez dla zdrowia układu nerwowego i błonnik, który sprzyja prawidłowej pracy układu pokarmowego.

Skórka jabłek zawiera antyoksydanty, które wspomagają pracę płuc, a dokładnie – zwiększają odporność przed zanieczyszczeniami. Jest ono szczególnie polecane astmatykom i osobom, które rzuciły palenie, by przyspieszyć proces samooczyszczania płuc.

Jabłka obniżają cholesterol i przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka zawału serca, a dzięki zawartości żelaza poprawiają funkcjonowanie układu krwionośnego, skutecznie zapobiegając anemii.

Joanna Pastuszka-Roczek