Jak to się dzieje, że coraz więcej młodych ludzi i dzieci zaczyna cierpieć na dolegliwości podeszłego wieku? Dlaczego coraz więcej kobiet w wieku 40 lat ma już pierwsze objawy osteoporozy, podczas gdy kilkadziesiąt lat temu dotykała ona ludzi o wiele starszych?
Odpowiedź na to pytanie kryje się w zanieczyszczonym środowisku i naszych złych nawykach żywieniowych. Kiedyś żywność była bogatsza w substancje zasadowe, które unieszkodliwiały nieczystości kwasowe i oczyszczały organizm. To, co spożywamy dzisiaj zawiera więcej substancji kwasowych, które zakwaszają i zanieczyszczają organizm.
Abyśmy cieszyli się dobrym zdrowiem, musimy zadbać o to, aby w naszym organizmie panowała równowaga kwasowo-alkaliczna. Nowoczesna dieta temu nie sprzyja. Nadmiar produktów mięsnych, pieczywo z oczyszczonej, białej mąki, pasteryzowane produkty spożywcze i nadużywanie kawy i alkoholu utrudniają nam zadanie. Dobrych produktów, takich jak świeże owoce, warzywa, sałatki i niegazowana woda mineralna spożywamy ciągle za mało.
Nasz organizm jednak stara się jak może. W procesie przemiany materii usuwa kwasy z moczem, potem i wydychanym powietrzem. Proces ten możemy usprawnić dostarczając mu niezbędne minerały alkaliczne jak: potas, sód, wapń i magnez. W innym przypadku nieczystości kwasowe będą się gromadzić, powodując zaburzenia krążenia krwi, przedwczesne starzenie się organizmu i choroby degeneracyjne.
Anna J