zalety-jedzenia-otrebow

Czy wiesz, że otręby działają korzystnie na cały organizm, ułatwiają odchudzanie i są zalecane w diecie profilaktycznej dla wielu chorób? Sprawdź jakie są zalety jedzenia otrębów.

Czym są otręby?

Otręby to nic innego jak otoczki zbóż, które pozostały po zmieleniu ziarna na mąkę. Jest to najbardziej wartościowa część ziaren, bogata w wiele mikroelementów oraz przede wszystkim dużą ilość błonnika. Ich skład i zawartość poszczególnych składników może się różnić w zależności od rodzaju otrębów. Dostać możemy otręby: pszenne, żytnie, orkiszowe, owsiane lub gryczane. Warto kupić wszystkie rodzaje otrębów i wymieszać je ze sobą, aby otrzymać najbardziej optymalny produkt.

Dlaczego warto jeść otręby?

Dietę zawierającą otręby chwalą sobie przede wszystkim panie, które się odchudzają. Już jedna łyżka otrębów dodawanych do posiłku przynosi pozytywne skutki. Dają poczucie sytości i „pełnego brzucha” ponieważ po zjedzeniu pęcznieją i wypełniają cały żołądek. Zwiększają przemianę materii i spowalniają wchłanianie glukozy. Mają także dobroczynny wpływ na jelita – są naturalnym środkiem regulującym układ trawienny. Oczyszczają organizm ze szkodliwych substancji przemiany materii.

Otręby są także chętnie stosowane w dietach profilaktycznych i leczniczych przy wielu schorzeniach. Regulują ciśnienie krwi, obniżają cholesterol, obniżają indeks glikemiczny posiłku, poprawiają pracę jelit. Są polecane osobom z cukrzycą, nadciśnieniem, problemami z zaparciami i jelitami. Warto wiedzieć, że otręby dobrze wpływają na wygląd skóry i opóźniają procesy starzenia.

Monika Witczak