W ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania staropolskimi napitkami musującymi. Jaki potencjał prozdrowotny skrywają w sobie kwasy?
Domowe napoje, będące wynikiem fermentacji, charakteryzują się wielowiekową tradycją. Gdy w polskich sklepach pojawiła się cola i oranżady, spadło zainteresowanie staropolskimi napitkami. W związku z tym, iż wzrasta świadomość społeczna, ludzie odchodzą od wysokokalorycznych, niezdrowych napojów na rzecz fermentów.
Napoje musujące – rys historyczny
Historycy twierdzą, iż kolebką napojów musujących jest Egipt. Europejczycy zaczęli przygotowywać fermenty kilka wieków później.
Słowiańskie napitki musujące
Największą popularnością wśród Polaków, Rosjan, Białorusinów i Ukraińców cieszył się kwas chlebowy. Receptura, umożliwiająca przygotowanie tego napoju, została opracowana w X wieku naszej ery. Przedstawiciele najbiedniejszych warstw społecznych wykorzystywali kwas chlebowy jako bazę niemal wszystkich posiłków.
Produkcja przemysłowa kwasu chlebowego
Kwas chlebowy przypadł Słowianom do gustu ze względu na właściwości odżywcze i orzeźwiające. W związku z tym rodzimi przedsiębiorcy rozpoczęli masową produkcję tego napoju musującego. Jednocześnie większość gospodyń zrezygnowała z przygotowywania fermentów. Panie zaopatrywały się w chleb w piekarniach.
Przechowywanie kwasu chlebowego
Warto pamiętać, iż przechowywanie kwasu chlebowego odgrywa niebagatelną rolę. Napój powinien znajdować się w glinianych lub szklanych naczyniach. W przeciwnym razie traci swoje dobroczynne właściwości.
Irmina