Sezon na pyszne owoce i warzywa trwa. To idealny czas na przygotowanie domowych przetworów.
Sklepy oferują mnóstwo różnych, gotowych dżemów czy soków. Czy takie produkty mogą się równać z domowymi przetworami?
Zdrowe, bo domowe
Samodzielnie przygotowane przetwory mają wiele zalet. Przede wszystkim sami wybieramy warzywa czy owoce, które chcemy przetworzyć. Często są to płody z naszego ogródka czy działki, więc mamy pewność, że są ekologiczne i naturalne. Smak takich produktów będzie o niebo lepszy, niż tych ze sklepowych półek.
Domowe przetwory a niskie koszty
Zrobienie domowych weków nie wiąże się z wysokimi kosztami. Do przygotowania takich pyszności możemy wykorzystać słoiki po innych produktach, wystarczy że dokładnie je umyjemy i wyparzymy. Sezonowe owoce dostaniemy w bardzo atrakcyjnych cenach na pobliskim targu, bądź wyhodujemy je samodzielnie. W ten sposób zaoszczędzimy pieniądze i będziemy mieli satysfakcję z wykonanego dzieła.
Brak konserwantów
Domowe przetwory są nie tylko smaczne ale przede wszystkim pozbawione konserwantów. Wystarczą owoce i cukier bądź warzywa i odpowiednie zalewy, przygotowane zwykle na bazie octu, wody i naturalnych ziół. Gotowe przetwory, dostępne w sklepach zawierją różne konserwanty, wzmacniacze smaku i substancje, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. Samodzielnie zrobimy dowolne przetwory, które będą wolne od takich polepszaczy.
Prezent dla bliskich
Przygotowane dżemy, ogórki czy kompoty będą znakomitym prezentem dla naszych bliskich i znajomych. Domowej roboty słoiczek, z ukrytymi pysznościami ucieszy każdego. Będzie ciekawą alternatywą dla tradycyjnych kwiatów i czekoladek.
Radość z gotowania
Przygotowanie słoiczków to okazja do wspólnego gotowania z rodziną. Zaangażujmy bliskich w prace kuchenne i przygotowanie owoców oraz warzyw. Praca pójdzie nam szybko i przyjemnie. Taka forma spędzenia czasu wzmocni nasze rodzinne relacje. Wspólne degustowanie przygotowanych specjałów będzie dobrą i smaczną zabawą.
Katarzyna Antos