Kiedy przyjdzie pora na zafundowanie własnemu podniebieniu niezwykłych wrażeń, a przy tym dostarczenie organizmowi porcji witamin, warto wiedzieć co przygotować, aby spełnić powyższe warunki. Smoothies to napoje, które łatwo zrobić w domowych warunkach, a ich wartości smakowe i odżywcze są tak bogate, że dobrze jest je stosować je regularnie.
Smoothies – co to takiego?
Smoothies jest owocowym lub owocowo-warzywnym surowym koktailem. Przygotowywany jest z:
- rozmaitych soków,
- miąższu lub kawałków owoców,
- warzyw.
Wszystko jest zmiksowane z kruszonym lodem. Zazwyczaj bazą tej owocowej gęstej masy jest miąższ z bananów. Natomiast w drugiej wersji do mieszanki owocowej dodaje się mleko lub jogurt.
Ta druga wersja przypomina klasyczne milkshaki z taką różnicą, że do milkshaków dodawane są lody, a do smoothies kruszony lód. Smoothies mogą być kwaśne, słodkie, orzeźwiające, odżywiające i oczyszczające. W Polsce ten owocowy rarytas jest coraz bardziej znany i z sezonu na sezon staje się popularniejszy. Serwowany jest w coraz większej liczbie restauracji lub w sieciach kawiarni. Wielosmakowe, kolorowe smoothies, oprócz zmrożonej kawy, są wyśmienitą i zdrową przekąską lub deserem.
Czym jest “green smoothies”?
Obecnie oprócz napojów, które w 100% składają się z miąższu owocowego, komponuje się miksy z rozmaitymi dodatkami: kawałkami owoców, jogurtem, bakaliami, a także ziołami. Bardzo atrakcyjne są ostatnio „green smoothies”, które są doskonałym sposobem na porcję warzyw i owoców w diecie, na wzbogacenie swojego menu o nowe smaki, ale przede wszystkim o składniki odżywcze. Ich główną zaletą jest spora zawartość chlorofilu.
Wartości odżywcze smoothies
Wartość smoothies ocenia się właśnie po tym, z jakich produktów są zrobione. Najwyżej notowane smoothies to te przygotowane z naturalnych owoców, najlepiej sezonowych i z naturalnych upraw bio. Najzdrowsze są te przygotowywane bezpośrednio przed spożyciem. Producenci dostosowują dany rodzaj napoju do wybranej grupy konsumentów – głównie pod względem zawartości określonych składników jak: minerały, błonnik pokarmowy, witaminy czy mikroelementy.
Co mogą zawierać smoothies oprócz owoców?
Poza owocami dodaje się inne składniki zawierające antyoksydanty takie, jak:
- zielona herbata,
- błonnik,
- miód.
Nowością są wszelkiego rodzaju „odkrycia” owocowe jak np.: jagody goji – zwane „szczęśliwą jagodą”, bogate w witaminę C – jest jej kilka razy więcej niż w owocach cytrusowych. Dla osób mających problem z przyswajaniem nabiału pochodzenia zwierzęcego polecane są smoothies z dodatkiem mleka sojowego, które jest roślinnym substytutem mleka.
Modne smoothies
Moda na smoothies ogarnia świat, napój ten jest też szybkim i łatwym sposobem na zdrowe odżywanie. Należy jednak zaznaczyć, że te owocowe koktajle, dostępne w sklepach lub na stoiskach ze zdrową żywnością, niejednokrotnie są bardzo drogie i mają krótki termin przydatności do spożycia. Dlatego też wiele osób próbuje tworzyć swoje własne kombinacje smakowe w warunkach domowych.
Smoothies to dziś nie tylko „moda na zdrowie”, nie tylko zwykły napój o wspaniałym smaku, ale także wyśmienita zabawa!
Paweł Chudy